Coolio Foto:Christopher Dilts / ddp USA / Profimedia

Život je isuviše kratak da se ne bismo zabavljali. Ako naš život uporedimo sa Suncem ili Mesecom, shvatićemo da smo ovde tako kratko vremena, govorio je američki muzičar Kulio, koji je umro noćas u 59. godini.

Umetnik je preminuo u kući prijatelja u Los Anđelesu, naveo je Kulijov menadžer Džerez Pouzi za agenciju AP. Iako uzrok smrti još uvek nije poznat, menadžer je sajtu TMZ, koji je i prvi doneo vest o smrti, kazao kako se veruje da je muzičar doživeo srčani udar. Američki sajt došao je do saznanja da je Kulio pronađen na podu kupatila. Nije davao znake života, a Hitna pomoć nije uspela da ga spasi.

Rođen je Kulio kao Artist Leo Ajvi Džunior 1. avgusta 1963. godine u mestašcu Monesen, nedaleko od Pitsburga, u američkoj državi Pensilvanija. Kao mladić preselio se u Kompton, u Kaliforniju kako bi upisao koledž. Ali, paralelno sa studijama honorarno je radio kao vatrogasac volonter, a i obezbeđenje na aerodromu Los Anđeles.

Kao klinac eksperimentisao je s „nedozvoljenim supstancama“, zbog čega ga je volonterski rad u vatrogasnoj službi spasao.

– Zahvaljujući Vatrogasnoj službi u San Hozeu „očistio sam se“. Dok sam prolazio obuku za vatrogasca shvatio sam šta znači disciplina. Trčali smo svakogha dana, vežbali. I tada sam prestao da pijem, pušim, konzumiram travu što mi je do tada bio deo svakodnevice – priznao je u razgovoru za „Los Anđeles tajms“ 1994. godine.

Međutim, odrastajući uz soul muziku, onu koju su potpisali Isley Brothers ili Stivi Vonder, i opčinjen pionirskim rep poduhvatima u Americi, rešio je da se potpuno posveti muzici, tačnije hip-hopu.

Coolio Foto:Brad Barket / AFP / Profimedia

I već 1987. godine snimio je prvi singl „Whatcha Gonna Do?“, i vrlo brzo našao je svoje mesto na sve popularnijoj losanđeleskoj rep sceni. Nakon kratke avanture s grupom „WC and the Maad Circle“ dolazi do ugovora s izdavačkom kućom „Tommy Boy Records“. I 1994. godine uspeo je da se nametne na muzičkoj sceni sa debi albumom „It Takes a Thief“. Izdanje je obeležio hit „Fantastic Voyage“ koji je stigao do 3. mesta Bilbordove liste i važio za jedan od najvećih rep singlova godine. S albuma, koji su kritičari hvalili zbog humora kojim je protkao teme nasilja, tako karakteristične za gengsta rep, izdvojile su se i pesme „County Line“ i „I Remember“.

A samo godinu dana kasnije stigla je i svetska slava, zahvaljujući singlu iz 1995. „Gangsta’s Paradise“ za koji je osvojio i nagradu Gremi za najbolju solo rep izvedbu. Ovaj hit, od kojeg polovinom devedesetih nije moglo da se živi, bio je glavna muzička tema filma „Opasne misli“ (Dangerous Minds) u kojem je glavnu ulogu igrala Mišel Fajfer. Zanimljivo je da je američki reper u ovoj pesmi iskoristio sempl čuvenog hita Stivija Vondera iz 1976. godine „Pastime Paradise“. I danas je, posle toliko godina, „Gangsterski raj“ jedan od najuspešnijih rep singlova svih vremena, a onomad je bio na čelu, ne samo Bilbordove liste, već i top-lista u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Švedskoj, Australiji…

Ovaj singl prodat je tada u čak pet miliona primeraka, uprkos sumornim stihovima koje otvara Psalmom iz Biblije: „Dok šetam alejom koja kao da je senka smrti“, a onda nastavlja: „Gledam u svoj život i shvatam da ništa ostalo nije… Čak i moja majka misli da sam izgubio um…“

Prisećajući se nastanka ovog megahita, Kulio je istakao jednom da je pesmu napisao u dahu:

– Verujem da je to bila neka vrsta božanske intervencije. Pesma „Gangsta’s Paradise“ prosto je morala da se rodi, a ja sam bio samo „sprovodnik“.

Početkom godine ova numera dostigla je jednu milijardu pregleda na Jutjubu, a kada je stigao do ovog rekorda Kulio je u video obraćanju svetu istakao:

Nadam se da vam je ova pesma pomogla da prebrodite loše trenutke, i da uživate u dobrim trenucima“.

Nakon vesti o smrti brojne kolege oprostile su se od Kulija, od Snupa Doga do Vanile Ajsa. Reper Ajs Kjub prisetio se kako je iz „prve ruke svedočio uspon Kulija u vrh muzičke industrije“, dok je glumica Mišel Fajfer istakla kako je „slomljena zbog odlaska darovitog umetnika“, dodavši:

– Prebrzo je otišao. Sećam ga se kao tako milog čoveka. I nakon skoro 30 godina naježim se kad čujem „Gangsta’s Paradise“.

Tokom muzičke karijere objavio je osam studijskih albuma, a pored Gremija ovenčan je i Američkim muzičkim nagrada i MTV priznanjima. Oprobao se i kao glumac, igrajući u nizu filmskih i televizijskih naslova, među kojima je najpoznatiji „Betmen i Robin“. Igrao je 2004. godine i u filmu „Ta divna splitska noć“ Arsena Antona Ostojića, u kojem je glavnu ulogu tumačio Dino Dvornik.

– To je đavolski dobar film! Dubok, mračan. Mislim da sam odradio veoma dobar posao. Jedno od mojih najboljih glumačkih ostvarenja. Baš sam ponosan na to – izjavio je Kulio dve godine kasnije kada je došao u Beograd kako bi održao koncert u Ekspo centru.

Pričao je beogradskim medijima i o svom životu, a ove rečenice bile su posebno upečatljive:

– Ja poštujem ljude. Ljudi mene poštuju. To je to. To znači biti gangster!

Coolio Foto:Zak Hussein / PA Images / Profimedia

Nisu mu strani bili ni rijaliti TV programi, pa je tako jedne sezone bio zvezda „Velikog brata“. I kulinarstvo mu je bilo velika pasija, a pre desetak godina svet je obišla vest kako će Kulio prodati prava na svoju muziku kako bi finansirao novu karijeru – onu kulinarskog majstora. I zaista se otisnuo u svet hrane, vodeći sopstveni i učestvujući u drugim kulinarskim TV emisijama, a potpisao je i knjigu recepata.

Bio je aktivan maltene do samog kraja. Usred je bio turneje po Americi, zbog koje se udružio s ostalim rep zvezdama iz devedestih, poput Vanile Ajsa i Jang Emsija. I pre samo nekoliko dana imali su koncert u Teksasu.

Coolio Foto:MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Nažalost, muzičarevu karijeru pratili su i problemi sa zakonom. Uhapšen je prvi put na vrhuncu slave 1998. godine u Nemačkoj, a sud u Štutgartu osudio ga je na uslovnu šestomesečnu kaznu, uz novčani penal od gotovo 20.000 dolara zbog toga što je bio „saučesnik prilikom pljačke“. I pre šest godina lišen je slobode zbog toga što je u torbi na losanđeleskom aerodomu imao oružje bez dozvole. Osuđen je na tri godine uslovno.

Iza sebe je ostavio šestoro dece, a uprkos uspesima često je Kulio govorio:

– Ne mogu nikada da imam normalan život, jer sam odrastao na ulici!

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar