Foto: CRY-MPP / The Photo One / Profimedia

Mnoge poznate ličnosti u Francuskoj juče su u Parizu prisustvovale opelu britansko-francuske glumice i pevačice Džejn Birkin, koja je umrla 16. jula u svom domu u glavnom gradu Francuske, preneli su tamošnji mediji.

Opelo u jednoj crkvi u Parizu održano je u prisustvu njenih ćerki Šarlot Gensbur takođe glumice i pevačice, i Lu Doajon koje su čak uz druge ljude insistirale da nose kovčeg unutar crkve.

Među poznatim ličnostima su bile Katrin Denev i njena čerka Kjara Mastrojani, Izabel Iper, Karol Buke, prva dama Brižit Makron i ministarka kulture Roma Abdul Malak.

Foto: CRY-MPP / The Photo One / Profimedia

Šarlot Gensburg inače ćerka Džejn Birkin i slavnog pevača Serža Genzbura održala je govor, a na kraju ceremoniji je puštena njena pesma „La Javannaise“ uz veliki aplauz prisutnih ispred crkve.

Ceremonija se prenosila na nekoliko velikih ekrana u Parizu.

Okupljeni građani su nosili plakate sa natpisima „Hvala Džejn“.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u nedelju odao poštu glumici i pevačini, uz ocenu da je Džejn Birkin bila francuski simbol, otelotvorenje slobode, „pevala je najlepše reči našeg jezika“, njen „glas je bio blag, a njeni angažmani jaki“.

Poreklom iz Londona, Džejn Birkin čije je ime nezaobilazno povezano s imenom njenog dugogodišnjeg partnera, francuskog pevača Serža Genzbura (Serge Gainsbourg), nedavno je zbog lošeg zdravlja otkazala koncerte.

Džejn Birkin, rođena 14. decembra 1946, postala je poznata 1967. sa erotičnom pesmom „Je t’aime… moi non plus“, koju je otpevala u duetu s Genzburom.

Glumila je u nekoliko filmova, među kojima je „Bazen“ (La piscine, 1969), sa Alenom Delonom i Romi Šnajder.

Bonus video: Komemoracija Tanasiju Uzunoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar