Nenad Maričić Foto:N1

Dok dražava pomaže rijaliti programe i daje veliki novac televizijama sa nacionalnom frekvencijom na kojima ne može da se vidi ništa svrsishodno i kulturno, samostalni umetnici sebi ne mogu da plate kiriju, izjavio je glumac Hadži Nenad Maričić.

Glumac Narodnog pozorišta je sinoć u vrlo oštrom obraćanju Vladi Srbije na društvenim mrežama objavio da su njegovi bliski prijatelji, samostalni umetnici, izbačeni iz stana, jer nisu mogli da sakupe novac za kiriju.

– Oni će se snaći, ali njihov slučaj je posledica nemara države. Oni su samo primer kako umetnici žive u Srbiji, kako samostalni umetnik preživljava ovu krizu. U istom danu kada oni moraju da napuste stan koji iznajmljuju, vidimo vest da je država potpuno izuzela kulturu iz mera pomoći – rekao je Maričić za portal Nova.rs.

Maričić nije želeo da pominje imena umetnika koji su morali da napuste svoj stan, sem da je reč o slikarki i muzičaru koji su sada kod svojih roditelja. On je pozvao sve svoje kolege da finansijski pomognu samostalnim umetnicima.

– Znam da država ne može odmah da reaguje, ali moglo je bar da se kaže da će se pomoći kulturi, ali to se nije desilo. Oni pomažu rijaliti programe, televizije sa nacionalnom frekvencijom na kojima ne možete da vidite ništa što je svrsishodno i kulturno. “Hepi” dobija mnogo veliki novac, a samostalni umetnici ne mogu sebi da plate kiriju. Rijaliti program je očigledno prioritet za ovu Vladu. Čak su i kladionice dobile veću pomoć time što su mogle da rade – rekao je Maričić, dodavši da je čak i lokalna vlast u Beogradu najavila pomoć.

Kaže da je bio jedan od onih koji su molili ljude da veruju i lekarima uprkos sumnji koja se javila zbog mnogih kontradiktornih izjava.

– Imam prijatelje koji su bili i radili na Sajmu, doktore nauka koji su bili zgroženi raznim teorijama zavere. Ja sam apelovao da svi budemo zajedno i da ne budemo neprijatelji jedni drugima u ovoj situaciji, ali ovo ne može da se prećuti, jer kada je u pitanju istina i kamen progovori. Ovo prevazilazi svaku meru zdravog razuma – rekao je Maričić.

Maričić je u predsedništvu Dramskog sindikata Narodnog pozorišta “Singlus” i kaže da će se organizovati da pomognu honorarnim saradnicima.

– Nije mali broj honoraraca u Narodnom pozorištu i bez njih ne mogu da se igraju predstave. Gledate predstave onlajn svakog dana i u njima igraju honorarci. Mi ćemo se kao kolege organizovati na svaki mogući način – rekao je on.

Žiro-račun za pomoć ugroženim umetnicima

Udruženje dramskih umetnika je otvorilo žiro račun na koji može da se uplati pomoć slobodnim umetnicima, što je Maričić krenuo da uradi u trenutku kada smo ga pozvali.

Malo kasnije je objavio fotografiju iz pošte na “Fejsbuku” sa pozivom svim kolegama da doprinesu Fondu solidarnosti dramskih umetnika.

Hadži Nenad Maričić, Foto: Printscfreen/Facebook/ Hadzi Nenad Maricic

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare