Foto: Printscreen Youtube/Hilda Kazasyan

Hilda Kazasijan, bugarska pevačica jermenskog porekla, nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu 15. avgusta u pratnji Blagoevgrad big benda, a specijalni gost biće poznati bubnjar, vibrafonista, kompozitor, aranžer i profesor Nacionalne muzičke akademije Hristo Jocov, saopštili su organizatori festivala.

Hilda Kazasijan nastupila je na jednom od prvih izdanja Nišvila, a danas je vodeća džez pevačica Bugarske i pevala je u Engleskoj, Rusiji, Belgiji, Francuskoj, Poljskoj, Austriji, Italiji i Japanu, gde je pre 10 godina po pozivu nastupila i u čuvenom „Blue Note“ džez klubu u Tokiju.

Hildin otac Vili Kazasijan, pijanista, kompozitor i dirigent više od 30 godina vodio je Big bend Bugarskog nacionalnog radija, a majka Nadežda je bila članica svetski čuvenog dečjeg hora „Bodra smena“, a kasnije i vokalnih grupa „Do, Re, Mi“ i „Studio W“.

I Hilda je nastupala na brojnim dečjim festivalima, već kao devetogodišnjakinja je snimila duet sa poznatim bugarskim pevačem zabavne muzike Todorom Kolevom, a njihova pesma „Veliki, mali“ postala je veliki hit u Bugarskoj.

Diplomirala je klasične udaraljke na Sofijskom konzervatorijumu, svirala je udaraljke u Filharmoniji „Pionir“, a paralelno je nastupala sa vodećim bugarskim džez sastavima. Snimila je sedam svojih albuma i gostovala na desetinama projekata drugih muzičara.

Hristo Jocov već 30 godina je šef odseka za bubnjeve na džez departmanu Bugarske nacionalne muzičke akademije, a snimao je i nastupao sa različitim džez postavama u Evropi, Indiji, Kanadi, Japanu, a objavio je više od 30 albuma.