Bitef teatar
Foto: Bitef/Promo

Performans o Mileni Pavlović Barili, "Projekat Handke", zatim simpozijum "Rod i rad u srpskom teatru" i izložba "Na mirnoj strani ulice", ali i mnogo toga još, čini bogat letnji program i kraj sezone Bitef teatra koji "izlazi" na Skver Mire Trailović "Bitef Zonom".

Ovogodišnja Bitef Zona otvara se 3. juna u 18 časova izložbom plakata u produkciji studenata Fakulteta dramskih umetnosti „Na mirnoj strani ulice“, nastale kao reakcija na zloupotrebu javnih prostora, koji u velikoj meri služe besplatno reklamiranj govor mržnje podstaknutog ratovima devedesetih, ne samo u Srbiji, već i na širem području Balkana.

– Pokušaćemo da svojim demokratičnim pozorišno performativnim susretima, iniciramo miran dijalog i mogućnost kulturnog aktivizma koji svoj uticaj ostvaruje kroz sadržaje koji iniciraju ljubav prema zajednici i želju da se čini dobro i dela vaspitano – dobrom namerom, ka pomirenju zaoštrenih socijalnih sukoba. Procenjujemo da je društvo umorno od usijanih oštrica, da vrhove društvenih sablji sukoba treba malo otupeti, napraviti prostor izvan uličnog fronta mržnje i poruka mržnje kojima smo zatrpani i kojih je zajednica sita – kaže Jelena Bogavac, urednica programa.

Predstava Betmen Robin Beograd
Jelena Bogavac, Premijera predstave „Betmen Robin Beograd“ u Dorćol Platz-u Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ističe da je najbolji primer i direktna asocijacija za ovogodišnji naslov programa, rad koji otvara Bitef Zonu.

– Projekat „Na mirnoj strani ulice“ studentkinja FDU okuplja Beograd, Niš, Zagreb, Banja Luku i Sarajevo i otvara ovogodišnje izdanje Bitef zone. Menjajući političku poruku kojom grafiti direktno upiru prstom u njhove kolege, studenti i studentkinje svojim umetničkim intervencijama pozivaju na aktivno učešće građana u odlučivanju onoga što će krasiti zidove njihovog grada. Stop govoru mržnje – kao osnovnu floskulu šalju i pozorišne predstave „Aplikacija Voland“ u režiji Kokana Mladenovića i „Projekat Handke“ Hartefakt fondacije – najavljuje Bogavac.

U okviru Zone organizuju i simpozijum koji vode Maja Pelević i Olga Dimitrijević „Rod i rad u srpskom teatru“. Autorke polaze od istraživanja nejednakosti u polju srpskog pozorišta, da bi pokušale da kroz analizu nejednakosti i međuljudskih odnosa, dođu do odgovora na pitanja koja postavljaju samima sebi – koji su dometi angažovane umetnosti, i kojim jezikom ćemo menjati svet?

Premijerom dokumentarnog filma „Misterija bosanskih piramida – na rubu prošlosti“ autora Borislava Petrovića i Slavice Hinić, kreću se putem neizvesne budućnosti, do ivice prošlosti, dok muzičko-scenski program Zone čine tri performativna pozorišno muzička dela „Korrrupcija“ Daniela Kovača, „Ruža“ Tine Perić i „Mileni Barilli“ Miodraga Kovačevića. Program zatvara Filosofski teatar na kome govori Srećko Horvat.

– Ponosni na poruke mira, uglađenog aktivizma i uticaja na društvena trvenja dobrim delovanjem i novom energijom, pozivamo vas da budete naši dragi gosti i aktivni učesnici Bitef zone – poručuje Jelena Bogavac.

Bonus video: Reflektor teatar: „Ćao svima“ predstava o drugoj strani medalje influenserskog života

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar