Jelena Sredanović Foto: Privatna arhiva

Muzej Albertina u Beču uvrstio je u svoju kolekciju grafiku “Kapi i senke” novosadske umetnice Jelene Sredanović, koja je za taj rad na međunarodnoj izložbi u Beču 2009. godine dobila nagradu “Valter Košacki”.

Grafika deo je ciklusa „Otisci prirode“ Jelene Sredanović, a urađena je u tehnici drvoreza, prenosi portal seecult.org.

Jelena Sredanović diplomirala je (2005) i magistrirala (2009) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Zorana Todovića, a doktorske studije umetnosti završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2016), u klasi proferoske Biiljane Vuković. Docent je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Grafika „Kapi i senke“ Jelene Sredanović Foto: Privatna arhiva

Pored učešća na brojnim izložbama u zemlji, uspešno se predstavila i u inostranstvu na međunarodnim izložbama u Njujorku, Pekingu, Madridu, Budimpešti, Rimu, Londonu, Beču, Temišvaru, Solunu, Jerevanu… Samostalne izložbe imala je, između ostalog, u Galeriji Elizabet Mihitš u Beču (2010) i u Galeriji Bilbaoarte u Bilbau (2012).

Jelena Sredanović dobila je za svoj rad pohvale domaćih i stranih likovnih kritičara, a dobitnica je i najznačajnije nagrade za grafiku u Srbiji – Velikog pečata Grafičkog kolektiva (2010). Takođe, dobitnica je nagrade Novosadskog salona (2009), Iskre kulture za savremeno staralaštvo u Vojvodini (2015) i prve nagrade na Međunarodnom trijenalu grafike u Beogradu (2017). U inostranstvu je, pored nagrade „Valter Košacki“, dobila i počasnu povelju na prvom Međunarodnom trijenalu grafike u Jerevanu (2017).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare