Izložba Foto:Promo

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je tradicionalna letnja grupna izložba pod nazivom “Letnja treperenja: Grad”.

Ove godine na izložbi nastupa deset umetnica i umetnika čiji radovi, na temu grada, gradskih predela i pejsaža, pričaju iz različitih perspektiva, “od života u usijanom gradu, do predaha od istog, od morskih predela do sobnih ventilatora”, objašnjava kustoskinja Galerije Novembar Ana Simona Zelenović:

Izložba Foto:Promo

“Neki od njih problematizuju samu temu života u gradu leti, dok drugi pristupaju tome šta je predah od onoga što je nepromenjiva situacija za mlade ljude koji osećaju da žele taj život, ali sa druge strane im je teško i znaju šta su izazovi velikog grada. Vidimo i prizore eskapizma, u morskim predelima, bazenima, sladoledima, ventilatorima. Sa jedne strane izložba jeste standardni predah u Galeriji Novembar, ali sa druge strane je izazov da se razmisli o nekim potencijalnim poteškoćama, problemima, tenzijama koje jedan grad leti može da izazove“, rekla je ona.

Ovogodišnja “Letnja treperenja” predstavljaju radove, Milutina Markovića, Pavla Banovića, Snežane Zlatković, Sofije Pašalić, Kemila Bektešija, Marka Brogana, Nebojše Yamasaki Vukelića, Gorane Bačevac, Marije Avramović i Stjepana Jukića. Sve radove obeležava vidna šarolikost u pristupu temi što je, kako sami umetnici tvrde, najlepši deo grupne izložbe poput ove.

Izložba Foto:Promo

“Ono što je meni lično zanimljivo na ovoj izložbi i što mi je drago jeste što imam priliku da izlažem sa ljudima čiji se radovi dosta razlikuju od mojih, i zanimljivo mi je na koji način su kroz tematiku grada i istraživanja grada kroz umetnost kustoskinje uspele da objedine dosta različitih medija i ljudi. Do svojih radova dolazim kroz intuitivno istraživanje, beleškama ili fotografskim ili tekstualnim, i kada uočim da se motiv ponavlja promatram koji bi bio najbolji medij i način da predstavim određenu temu ili je zakomplikujem” objašnjava umetnik Pavle Banović.

Izložba Foto:Promo

Izložba “Letnja treperenja: Grad” otvorena je do 31. jula, a Galerija Novembar najavljuje bogat letnji program koji će biti nastavljen dualnom izložbom regionalnih umetnica Alme Gačanin i Anastasije Pavić, navedeno je u saopštenju.

Bonus video – Zorkić: „Rainbow“ govori o ljudskim odnosima, nekad smo jurili dugu, sada je olako shvatamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar