Foto: Laguna/Promo

Književnik Goran Petrović dobitnik je nagrade "Beogradski pobednik" za svoj roman "Papir sa vodenim znakom", saopštio je danas žiri za dodelu nagrade u Biblioteci grada Beograda.

Svečana dodela će biti upriličena 26. januara. Nagrada se sastoji od statuete Pobednika, autora – akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, plakete i novčanog iznosa od 10 000 evra u dinarskoj protivrednosti.

Foto: Facebook/Biblioteka grada Beograda

Odluka za nagradu je doneta većinom glasova – predsednik žirija profesor dr Predrag Petrović i članovi dr Nataša Anđelković i prof. dr Petar Pijanović glasali su za roman Gorana Petrovića, dok su dr Vesna Trijić i dr Slađana Ilić glasali za reditelja Emira Kusturicu i njegov roman „Vidiš li da ne vidim“ o austrijskom književniku i Nobelovcu Peteru Handkeu.

Kako je istakao žiri, roman „Papir sa vodenim znakom“ Gorana Petrovića u izdanju kuće „Laguna“ izdvojio se svojim poetičkim i stilskim osobenostima, a autor se odlučio da radnju romana smesti u rani novi vek i renesansu.

Time je pisac Petrović, nadovezajući se na svoja pripovedačka opredeljenja, uspeo da aktivira žanrovske i smisaone obrasce koji su bili zastupljeni upravo u ovoj umetničkoj formi – groteska, burleska, parabola, kao i bokačovska lascivnost, navodi žiri u obrazloženju.

„Iako je priča smeštena u doba renesanse, ona se može čitati kao alegorija i dijalog sa našim vremenom gde se prepoznaju teme kao problem položaja umetnika i stvaranja u složenom društvenom kontekstu, odnos popularne kulture i visoke umetnosti, kao i apsurd i licemerje epohalnih političkih kretanja“, zapisao je žiri u obrazloženju.

Foto: Facebook/Biblioteka grada Beograda

Podsetimo, žiri Nagrade “Beogradski pobednik” izdvojio je sledećih šest knjiga u najuži izbor za najbolji roman objavljen na srpskom jeziku u 2022. godini: “Vlastelinstva” Bojana Vasića (Treći Trg / Srebrno drvo), “Kad đavoli polete” Vladimira Kecmanovića (Laguna), “Vidiš li da ne vidim” Emira Kusturice (Srpska književna zadruga), “Mir i mir” Mirjane Novaković (Laguna), “Papir sa vodenim znakom” Gorana Petrovića (Laguna) i “Teferič na Slaviji” Sanje Savić Milosavljević (Bedem knjige).

Bonus video: Milena Marković dobitnica NIN-ove nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar