Branka Petric statua Joakim Vujic
Branka Petrić, glumica dodela Statuete Joakim Vujić povodom Dana teatra u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

"Otac srpskog teatra, Joakim Vujić, sve nas nosi na svojim plećima, ceo glumački esnaf stao je na njegova ramena. Presrećna sam što na njegovim ramenima ima mesta za mene i što će ga biti za one koji dolaze posle", rekla je proslavljena glumica Branka Petrić, prilikom preuzimanja Statuete Joakim Vujić u Knjaževsko srpskom teatru u Kragujevcu. Za nju, kako kaže, ovo prestižno priznanje predstavlja nagradu za životno delo.

Godišnje priznanje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, koje skoro četiri decenije dodeljuje kragujevački Teatar, ove godine je prema obrazloženju žirija otišlo u ruke glumice, koja sa jednakim glumačkim žarom i talentom, pred publikom oživljava nepoznate heroje, poznate zločince, tužne heroine i vesele krčmarice.

„Branka Petrić je baš takav umetnik, glumac koji postoji i nakon predstave, buntovnik koji sme da govori, kada svi ćute“, stoji između ostalog u obrazloženju žirija.

Branka Petric statua Joakim Vujic
Branka Petrić, glumica dodela Statuete Joakim Vujić povodom Dana teatra u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

O nagradi koja joj je uručena u teatru čiji osnivač je Joakim Vujić, Branka Petrić kaže da je stigla neočekivano, te da joj je zbog toga još draža.

„Ne znam da li je lepše kada dobijete neko priznanje, a negde to i priželjkujete, ili kada živite potpuno u nekom svom svetu i ne mislite više o nagradama, a onda odjednom dobijete ovako divnu i neočekivanu nagradu za životno delo. I to još iz pozorišta koje ima sjajnu tradiciju i gde je bio veliki Joakim Vujić“, nije skrivala zadovoljstvo ovogodišnja dobitnica Statuete.

Ona se zahvalila žiriju što je vrednovao njen višedecenijski rad i što ju je, kako kaže, prepoznao kao buntovnika. Ipak, pomalo u šali dodaje da je „buntovnik prejaka reč“, ali prihvata da glumci imaju obavezu da govore i postavljaju pitanja, koja ne može njihova publika.

„Pozorište je mesto najveće slobode i mi stvarno možemo mnogo da kažemo. Igrajući određene predstave, mi govorimo mnogo i postavljamo ona pitanja koja mogu sa scene da se postave. To je upravo ta sloboda umetnosti i veza sa publikom. Čuveni profesor glume, Predrag Bajčetić je napisao ‘ima li stvaralaštva bez prikazivanja‘. Ja mislim da nema i zato su za svako stvaralštvo potrebni ljudi kojima ćemo preneti poruku, a to je naša publika“ rekla je proslavljena glumica.

Branka Petrić (85) osvrnula se i na svoje kolege koje su aktivno angažovane u javnom političom životu i kratko prokomentarisala da ‘‘politikom treba da se bave političari‘‘.

Ona se našalila i na račun svojih godina, te je dodala da ne može da ih sakrije ‘‘jer sada na internetu svako može da vidi koliko ih ima‘‘, ali da joj to sa druge strane donosi veliko životno iskustvo da može da oceni kako su prošle kolege koje su se bavile politikom.

„Tokom mog dugog života bila sam svedok da su se mnoge kolege eksponirale u nekom određenom trenutku. Politika je za glumca užasna stvar i na kraju postanu poraženi i isprljani. Iako smo svi mi svojim životima, hteli ili ne uključeni u politiku, politikom ipak treba da se bave političari“, zaključila je proslavljena glumica.

Branka Petric statua Joakim Vujic
Branka Petrić, glumica dodela Statuete Joakim Vujić povodom Dana teatra u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Dodeljen Prsten sa likom Joakima i druge godišnje nagrade

Kragujevački Knjaževsko srpski teatar (KST) ove godine obeležava 250 godina od rođenja Joakima Vujića i 187 godina pozorišne scene u Srbiji.

Na svečanosti povodom Dana teatra, pored Statuete uručene su i druge godišnje nagrade.

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju KST-a i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljen je glumici Vladanki Pavlović, koja je za 45 godina odigrala više od 70 uloga na sceni KST-a.

Dobitnici Godišnje nagrade za postignute umetničke rezultate u protekloj kalendarskoj godini su glumci Nikola Milojević i Čedomir Štajn.

Knjaževsko srpski teatar, Statuetu Joakim Vujić dodeljuje od 1985. godine, a do sada su ovu prestižnu nagradu, između ostalih, dobili Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Stevo Žigon, Bora Todorović, Ružica Sokić, Olivera Marković, Milena Dravić, Miša Janketić, Vlastimir Đuza Stojiljković, kao i brojni drugi velikani srspke glumačke pozorišne scene, pisci, kompozitori, dramaturzi i profesori na umetničkim fakultetima.

****

BONUS VIDEO: Branka Petrić se pesmom oprostila od Laneta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram