Vanja Ejdus i Aleksandar Srećković u predstavi "Hasanaginica" Foto: Promo/Narodno pozoriste u Beogradu

Doživljavam ovo kao priznanje svog pozorišta u kojem sam već 21 godinu, kaže za Nova.rs Aleksandar Srećković povodom statusa prvaka u Narodnom, Vanja Ejdus poručuje: "Idemo dalje", a Bane Vidaković "novu/staru titulu" vidi kao ispravljanje greške. 

– Pre 22 godine, kada sam došla u Narodno pozorište u Beogradu, iste godine sam dobila Sterijinu nagradu za ulogu u komadu „Hasanaginica“ i odmah sam prebačena iz druge grupe glumaca u prvu. Bila sam premlada, tek sam završila Akademiju, nova u pozorištu da bih bila i prvak koju ovo priznanje donosi. Posle toga sam odigrala mnogo uloga, dobila razne nagrade, posebno su mi drage „Raša Plaović“ i „Zoran Radmilović“ za uloge u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, koje su me dovele do ovog statusa. Idemo dalje – rekla nam je Vanja Ejdus koja trenutno snima seriju „Kruna“ a u ovoj sezoni ćemo je gledati u komadu „Očevi i oci“ u matičnoj kući.

Bane Vidaković Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Branko Vidaković je stari – novi prvak nacionalnog teatra. U tom statusu je bio od 1992. do 2000. godine, a onda…

– Onda smo pobedili Slobodana Miloševića i tadašnji upravnik pozorišta, moj kolega sa klase Ljubivoje Tadić, vratio me je na niži status. Bilo je to nečasno vreme našeg teatra. Iskreno, nisam ni znao da se to dogodilo, saznao sam posle dve godine. Nisam se ljutio, bilo je kako je bilo, mene su moji prijatelji, kolege i novinari smatrali prvakom, a ta neka razlika u plati nije mi nešto značila. Bilo pa prošlo, ovo što se sada desilo je ispravljanje jedne greške. Naravno da mi je drago, to je priznanje za vaš rad, ali više bih voleo kada bi to značilo da glumci neće morati da brinu kolika će im biti penzija. Bedno je koliko se odvaja za kulturu, na nivou smo statističke greške, a takve su i naše plate. Možda su one normalne za srpske prilike, ali nisu za okruženje – priča Bane Vidaković, koji je upravo završio snimanje serija „Od jutra do sutra“ i „Koža“ po scenariju Nikole Pejakovića:

– To je poslednji deo Koljine trilogije „Meso“, „Kosti“, napisao je opet fantastičnu priču, radili smo u Banjaluci.

Popularni Aleksandar Srećković Kubura nas je nasmejao komentarom: „Gde ste do sada, već sam sve častio“.

– Ovo doživljavam kao priznanje svog pozorišta u kojem sam već 21 godinu, moja druga kuća u kojoj sam se saživeo se sa ljudima koji rade tamo. S druge strane, kroz nove uloge treba da opravdam svoj status, odgovornost se svodi na viši nivo. Sada imaju nove prvake na koje mogu da računaju za neke ozbiljne, velike uloge, i svi zajedno ćemo da gledamo kako da napravimo najveći benefit od toga. Svakako ćemo raditi ređe a intenzivnije – nasmejao se Kubura, koji nakon naporne sezone sada, kako kaže, čeka da se napravi plan za naredne dve godine.

Novi Sad Zatvaranje Sterijinog pozorja, Sterijino pozorje
Aleksandar Srećković Kubura, Sterijino pozorje  Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Trenutno završava snimanje serije „Raletu nije lako“, uskoro počinje emitovanje druge sezone „Beležnica profesora Miškovića“, a u maju ga očekuje premijera filma u Americi.

– Ima još nekih noviteta, ali morate malo da sačekate, godine je tek počela – dodao je Srećković.

Bonus video: Narodno pozorište u Beogradu dobilo novo pojačanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar