Foto: Filip Krainčanić, Goran Srdanov, Dragan Mujan/Nova.rs

Dramski umetnici Branko Bane Vidaković, Vanja Ejdus i Aleksandar Srećković Kubura novi su prvaci Drame svoje matične kuće, Narodnog pozorišta u Beogradu. 

– Osnovni kriterijum su bile velike nagrade koje su glumci dobili za svoje kreacije a postojali su i uslovi za promenu statusa jer su tri prvakinje otišle u penziju – Aleksandra Nikolić, Radmila Živković i Ljiljana Blagojević – kaže za Nova.rs Molina Udovički Fotez, umetnički direktor Drame.

Vanja Ejdus Foto: Promo

Ona podseća da je Vanja Ejdus osvojila za naslovnu ulogu u komadu „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ čak dva važna priznanja – Nagradu „Zoran Radmilović“ za najbolje glumačko ostvarenje na 31. „Danima Zorana Radmilovića“ i Nagradu „Raša Plaović“, koju Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2021/2022.

– Aleksandar Srećković je prošle godine osvojio Sterijinu nagradu za ulogu Alojza Kavrana u predstavi „Godine vrana“, Bane Vidaković, koji je pred penzijom, jedini uz Nadu Šargin ima Nagradu grada Beograda za pozorišno stvaralaštvo za ulogu predsednika zemske uprave Pavla Kiriloviča Lebedeva u predstavi „Ivanov“. Ovo priznanje je davno osvojio, još 2016, ali nisu se bili ostvarili uslovi da dobije status koji zaslužuje – ističe Udovički Fotez.

Imati status prvaka, nastavlja, jeste onaj glumac koji je u umetničkom smislu stožer repertoara, može da nosi predstavu, bilo da je naslovna uloga ili nije, neko ko je stigao do određenog nivoa ispod koga nikad ne ide.

Đorđe Kosić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Veliko pojačanje u sektoru Drame nacionalnog teatra je i dramaturg Đorđe Kosić, koji je primljen u stalni radni odnos.

– To nas je sve obradovalo. Đorđe je pre svega pisac, što je dragoceno i verujem da će se sve više ostvarivati u tom poslu, a kod nas je već dao važan doprinos kao dramaturg. Volela bih da još malo podmladimo dramaturško odeljenje u narednim godinama, koje će imati bar petoro članova i tako biti od koristi ne samo Drami nego i Operi i Baletu – zaključila je Molina Udovički Fotez.

Bonus video: Vanja Ejdus o Nagradi za najbolje glumačko ostvarenje na Danima „Zoran Radmilović“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare