Foto: Galerija Matice Srpke/Promo

Predavanje "Kada boja ponovo dodirne sliku" konzervatorke-restauratorke Marijete Sidovski biće održano večeras u 19 sati u Galeriji Matice srpske, saopšteno je iz ove institucije.

U okviru Konzervatorsko-restauratorskog ateljea Galerije Matice srpske više od šest decenija vode se poslovi zaštite i brige o umetničkim predmetima iz galerijske kolekcije, a s obzirom da ovi procesi često ostaju nevidljivi javnosti i sakriveni iza prezentacije umetničkih dela, publika će moći da na predavanju „Kada boja ponovo dodirne sliku“, koje počinje u 19 časova,  da zaviri iza kulisa, navode iz galerije Matice Srpske.

Na predavanju konzervatorke-restauratorke Galerije Matice Srpske mr Marijete Sidovski publika će moći da spozna šta to znači posmatrati umetničko delo iz konzervatorsko-restauratorskog ugla.

Svako umetničko delo ili artefakt ima svoje jedinstvo likovne forme, čije narušavanje može dovesti i do narušenog kontinuiteta čitanja umetničkog dela. Da li umetničko delo kome je jedinstvo likovne forme narušeno uopšte treba integrirati ili retuširati i do koje mere, intrigantna je tema o kojoj se kroz istoriju do danas vode polemike.

Posmatrajući umetnička dela iz Stalne postavke Galerije Matice srpske i uz kratke priče o retušu publika će imati priliku da promisli o ovim večitim pitanjima konzervatorske struke, kao i da sazna više o njihovim tragovima i manifestacijama na umetničkim delima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar