Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Neutoljiva glad zombija za ljudskim mesom nije bila baš na umu fotografu Džošui Bikelu dok je slikao protest protiv mera držanja odstojanja zbog pandemije u Kolambusu, glavnom gradu američke države Ohajo, ali je njegova fotografija brzo postala viralna na društvenim mrežama i mnoge podsetila na scene iz filmova o zombijima.

Oko 100 demonstranata je opkolila državnu ustanovu u Ohaju, tražeći od guvernera Majka Devajna da okonča obavezne mere da svi ostanu kod kuća i da im ponovo omogući da pokrenu svoje poslove. Demonstranti su lupali na prozore, a neki od njih priljubili su lica uz staklena vrata.

Fotografija reportera lista “Kolambus Dispeč“ (The Columbus Dispetch) je, kako piše “Vašington post“, zastrašujuća je i ubedljiva.

Jedan od demonstranata nosi masku Gaja Foksa, dvojica Trampovu brendiranu bejzbol kapu, a dve žene najbliže staklenim vratima iskrivile su usta kao na slici “Vrisak” Edvarda Munka, piše novinarka ovog lista.

Fotografija je ubrzo postala i viralna.

“Mislila sam da je ovo scena iz nekog zombi filma”, napisala je jedna korisnica „Tvitera“, dok je drugi tviteraš primetio sličnost sa zombi komedijom „Šon živih mrtvaca” (Shaun of the Dead) Edgara Rajta.

Fotografija deluje poznato čak i Majklu Satracemisu, direktoru fotografije serije “Okružen mrtvima” (The Walking Dead), koja ovih dana zbog pandemije deluje još strašnije, jer govori o zombi apokalipsi koja počinje virusom kojeg je nemoguće kontrolisati.

– Vizuelno je ovo (fotografija) klasičan horor. U osnovi je česti strah od klaustrofobije, koji čini da publika oseti kako se zidovi sve više približavaju i da nema izlaza napolje – primetio je Satracemis.

U pomenutoj seriji postoje i scene kada su zombiji, jureći ljude, prilepljeni za žičanu ogradu i staklo.

– Tenzija se najbolje postiže kada mnogo tela naleže na staklo koje onda polako puca i zombiji kreću da naviru – rekao je direktor fotografije serije „Okružen mrtvima“.

U kultnom filmu Džordža Romera “Zora mrtvih” (Dawn of the Dead, 1978) zombiji jure ljude u tržnom centru.

Tom Savini, koji je i igrao i bio šminker u ovom ostvarenju, takođe je primetio sličnost scene sa fotografije sa protesta sa scenama u filmu.

– Zombiji su bili različiti ljudi. Bio je tu čovek u odelu kao da je došao direktno sa sahrane. Bilo je sportista, klovnova, žena u venčanici. I ova fotografija je vrlo vrlo slična „Zori mrtvih“ – rekao je Savini.

Najčešće lica pritisnuta uz staklo su čudovišta, ali ponekad su to, kao što pominje Satracemis, i ljudi zarobljeni pri begu od zombija.

Ljudi, koji su protiv mera socijalnog distanciranja i žele da ekonomija ponovo zaživi, na fotografiji iz Ohaja ne vide „grabljivice“, nego heroje.

– Kada sam fotografisao, učinilo mi se da su vrata i prozori na njima zanimljiv element kompozicije, ali ništa više od toga – ispričao je novinarima autor fotografije Džošua Bikel i dodao da mu scene iz zombi filmova nisu ni pale na pamet sve dok to nije istaknuto na „Tviteru“.

Satracemis je bio u sred snimanja nove sezone serije “Fear the Walking Dead” prošlog meseca kada je produkcija obustavljena zbog epidemije koronavirusa i sam je stekao utisak da “život imitira umetnost samo nedostaju čudovišta“.

Savini, pak, ima utisak kao da je trenutno u filmu “28 dana kasnije”, koji govori o veoma zaraznom virusu koji izaziva besnilo i u kome preživeli moraju da se probiju kroz napušten London i zatvorenu Veliku Britaniju.

– Kada hodam gradom i vidim prazne prodavnice, restorane zatvorene, mrak petkom uveče, to me podseti na horor filmove. Pomislim, šta se to događa – rekao je Savini.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram