Rediteljka Anja Suša biće gost drugog onlajn Filozofskog teatra 16. aprila, a razgovor će voditi dramska spisateljica Maja Pelević, najavio je Bitef teatar.

Pelević će na „Jutjub“ kanalu Bitef teatra sa početkom u 20 časova sa Sušom razgovarati o tome koliko će se i da li će se promeniti pozorište, a i samo društvo, nakon epidemije, da li prisustvujemo svojevrsnom seljenju kulture na internet, šta će se dalje događati sa građanskim (ne)slobodama i da li je ovo možda početak scenarija za neku buduću distopiju gde će globalni nadzor biti mnogo jači i efikasniji.

Razmatraće i da li pak, paradoksalno, možemo tokom trajanja ove izolacije, da pokušamo da promislimo neki drugačiji, pravedniji i slobodniji svet.

Filozofski teatar je projekat koji je započet sa ciljem da ponovo uspostavi blisku vezu između filozofije i pozorišta.

Nastao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2014. godine, a program je od sezone 2019/2020. na redovnom repertoaru Bitef teatra.

Kako napominje pokretač projekta Srećko Horvat, „u doba globalne pandemije, kada smo zatočeni u svojim kućama i moramo paziti na distancu, treba nam socijalna povezanost i kritičko mišljenje više nego ikad“.

Inače, u prvom onlajn „Filozofskom teatru“ Horvat je ugostio reditelja Olivera Frljića.

„Povratka na ‘dobra stara vremena’ ionako nema, jer ni ta stara vremena nisu bila dobra. Na nama je težak ali nužan zadatak da smislimo svet iz početka“, istakao je Horvat i ukazao i na slogan onlajn Filozovskog teatra „Smislimo svet iz početka“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram