Foto: Promo

Filmske smotre širom sveta se otkazuju zbog epidemije koronavirusa, ali su se njihovi selektori i organizatori okupili oko festivala “Moja draga Karantina” ("My Darling Quarantine") preseljenog na internet. Gledanje kratkih filmova u njihovom izboru je besplatno, a gledaoci mogu da ostave priloge za rad Lekara bez granica, kao i ustanove kulture i pojedince pogođene zarazom.

Organizatori Kanskog festivala još odolevaju i za sada negiraju spekulacije da će i ta smotra, zakazana za sredinu aprila, biti odložena, ali su se i oni priključili kolegama iz Venecije, Berlina, Lokarna, Talina i drugih svetski poznatih smotri oko do sada neviđenog projekta: da se na platformi „Talking Short“ prikazuju kratki filmovi, gledaocima omogući da ih prate iz svojih domova, a istovremeno se time pomogne medicinarima koji se bore sa zarazom ili filmadžijama i drugim radnicima u kulturi pogođenim virusom.

Ideja je potekla od Enrika Vanučija, selektora kratkih filmova na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, trenutno takođe smeštenog u karantin u Italiji.

– Sedeo sam u prisilnoj izolaciji kod kuće, gledao kako se odvija cela situacija i pala mi je napamet ideja da napravimo onlajn festival kratkih filmova o tome šta se trenutno dešava. Namera nam je da prikupimo novac da bismo pomogli zdravstevnom sistemu i događajima iz kulture pogođenim ovom situacijom – rekao je Vanuči za “Sineuropu”.

Vanuči kaže da je festival „Moja draga Karantina“ pokušaj „da nastave da rade ono što vole, da biraju i prikazuju publici filmove“, a pritom prikupljaju novac „za više udruženja kojima je on potreban za rad i za spasavanje ljudskih života“.

Festival „Moja draga Karantina“ (MDQSFF) počeo je juče, a okuplja filmske profesionalce koji biraju filmove na temu distopije. Među njima su, pored selektora festivala u Kanu, Berlinu ili Lokarnu, i organizatori programa sa otkazanih festivala posvećenih kratkim filmovima, poput Short Waves u poljkom Poznanju, Go Short u Najmegenu (Holandija), kanadski Regard.

Osim njih, tu su i selektori takođe otkazanih festivala kratkog filma u Glazgovu, Nionu, Kopenhagenu, sa SXSW u Teksasu i njujorške Trajbeke.

Na onlajn festivalu će svake nedelje biti predstavljano po sedam kratkih filmova, a publika za njih može da glasa. Gledaoci mogu i da doniraju novac na stranici GoFundMe.

Na platformu je već postavljeno prvih sedam kratki filmova.

“Razglednice sa kraja sveta” Konstantinosa Antopulosa (Grčka, 2019), o porodici koja pokušava da se izbavi sa udaljenog ostrva na Mediteranu gde su se susreli s neočekivanim krajem sveta, publika je nagradila na festivalu u Vinterturu, a ovo je prvi put da se javno prikazuje onlajn.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram