Foto:Promo/Dunav Film Fest

Peto izdanje Dunav film festa biće održano od 19. do 25. avgusta na četiri lokacije u Smederevu, a u takmičarskom programu tradicionalno će se naći filmovi iz podunavskih zemalja, dok selekcije Najbolji iz Evrope i Filmski globus donose i druge evropske i svetske nagrađivane filmove.

Ove filmove ne treba propustiti:

Stric (Hrvatska, Srbija, 2022)
Premijerno prikazan u Karlovim Varima, kritičari film Stric reditelja Davida Kapca i Andrije Mardešića porede sa velikim evropskim autorima poput Mihaela Hanekea i Jorgosa Lantimosa. Ova hrvatsko-srpska koprodukcija sa Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi smeštena je u Jugoslaviju 1980-ih godina i prati dolazak kući za praznike naslovnog strica koji radi u Nemačkoj. Originalna psihološka drama u kojoj druge uloge tumače Goran Bogdan, Ivana Roščić i Roko Sikavica biće prikazana 22. avgusta na Smederevskoj tvrđavi.

Magnetna rezonanca (Rumunija, Francuska, Belgija, Švedska, 2022)
Jedan od predstavnika rumunskog novog talasa i dobitnik Zlatne palme, Kristijan Munđu, donosi nam novu dramu koja je prikazana u ovogodišnjem takmičarskom programu Kanskog filmskog festivala. Smeštena u Transilvaniji i ispričana kroz nekoliko epizoda čija povezanost postaje jasnija kako film odmiče, Magnetna rezonanca bavi se ljudskim strahom od nepoznatog i faktorima koji utiču na naše postupke kada smo suočeni sa neizvesnom budućnošću. Film će biti prikazan na Smederevskoj tvrđavi 24. avgusta.

Scena iz filma Magnetna rezonaca Foto:Promo/Dunav Film Fest

Priča moje žene (Mađarska, Nemačka, Francuska, Italija, 2022)
Od dobitnice Zlatnog medveda, mađarske autorke Ildiko Enjedi stiže nam ljubavna drama Priča moje žene. Mornarski kapetan Jakob Stor prijatelju smelo obeća da će se oženiti prvom ženom koja kroči u restoran u kom sede – ispostavlja se da je to Lizi (Lea Sejdu) i tako počinje njihova turbulentna ljubavna priča. Priča moje žene biće prikazana na Smederevskoj tvrđavi 20. avgusta.

Tri sprata (Italija, Francuska, 2021)
Sa Albom Rorvaker u jednoj od glavnih uloga, Nani Moreti nam donosi Tri sprata, emotivnu dramu o tri porodice koje žive u tri različita stana u istoj zgradi. Ovo je prvi put da čuveni italijanski autor scenario nije pisao prema originalnoj ideji već je u pitanju adaptacija romana izraelskog pisca Eškola Neva. Film Tri sprata biće prikazan 24. avgusta u Centru za kulturu Smederevo.

Scena iz filma Tri sprata Foto:Promo/Dunav Film Fest

Blizu (Belgija, Holandija, Francuska, 2022)
Nakon velikog uspeha sa debitantskim filmom Devojka, mladi belgijski autor Lukas Dont snimio je Blizu, film koji će zatvoriti ovogodišnji Dunav Film Fest. Film prati iznenadni raskid prijateljstva između dvojice trinaestogodišnjaka, Lea i Remija, a glavni glumci su svojim tumačenjima pokupili brojne pohvale od strane kritike i publike. Blizu će zatvoriti peti Dunav Film Fest 25. avgusta na Smederevskoj tvrđavi.

U okviru programa na Smederevskoj tvrđavi 21. avgusta će biti održana i specijalna projekcija prve dve epizode treće i poslednje sezone serije „Klan“ koje će imati premijeru na Dunav Film Festu, a projekciji će prisustvovati i deo ekipe serije.

Bonus video: Milašinović – Film „Lančana reakcija“ treba da pokaže sve ono što je ljude snašlo u Vinči

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)