Foto: Arhiva/Image Capital Pictures / Film Stills / Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / APL Archive / Alamy / Alamy / Printscreen/YouTube/KinoCheck/MVSRS

Veiki filmofil Igor Blažević Inspektor Blaža za Nova.rs preporučuje pet filmova i serija koje vredi pogledati tokom novogodišnjih praznika.

1. A, da se zove Adolf? (Der vorname) – nemačka komedija

Nemci i humor, zvuči kao nespojiva kombinacija, ali u ovom filmu funkcioniše sjajno. Brat dolazi kod sestre i nadobudnog zeta na večeru i napravi kalambur sa izmišljenom pričom da će detetu dati ime Adolf. Ovo je rimejk francuske komedije, da ne bude zabune zašto je toliko duhovit nemački film.

2. Delo bez autora (Never look away) – nemačka drama

Nemci i drama, ovo već ide zajedno k’o budala i šamar. Režiser koji se zove Florijan Henkel Fon Donersmark posle remek dela “Život drugih“ ima u opusu još jedan izvaredan film koji sve vreme drži pažnju iako traje tri sata. Odgledaš film i odmah se setiš stihova: “Neću da budem Švabo, Švabo da budem neću“…

3. Damin gambit (The queen’s gambit) – američka mini-serija

Siroče postaje vrhunska šahistkinja i izaziva najboljeg sovjetskog šahistu na dvoboj. Amerika i Engleska biće zemlja proleterska, ali malo morgen. Sjajna serija koja je dušu dala za bindžovanje u prazničnim danima, a možda se neko i ponovo lati figura, pa odigra siclijansku odbranu ili damin gambit sa komšijom.

4. Bir baskadir (Ethos) – turska mini serija

Mlada religiozna devojka dolazi kod moderne žene psihologa na seansu. Ona ima brata koji ima ženu koja je malo odlepila, a ne zna se zbog čega. Turska serija u Netfliks produkciji koja pomera granice kao da je scenario pisao Meša Selimović, a režirao Daglas Sirk.

5. Zvanične tajne (Official secrets) – britanska drama

Suvonjava Kira Najtli radi kao službenica vladinog štaba za komunikacije u Londonu 2003.godine i odlučuje da anonimno pošalje izveštaj novinama gde se vidi da američka administracija (čitaj – Džordž Buš) lažira da Irak ima biološko i nuklearno oružje. Odličan film po istinitom događaju, mada sada znamo da je džaba slala jer Ameri bez obzira izrokaše Irak samo tako.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare