Foto: Hollywood Archive / Avalon Editorial / BBC / Planet / FX Networks / Everett / Apple TV / Everett / Supplied by LMK / Landmark / AMAZON / Planet / Netflix / The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Netflix / Everett / Profimedia / Printscreen/YouTube/ESPN

Ako se ove godine niste nagledali serija, ne znam kad ćete. Nikad više vremena kod kuće, nikad veći izbor. Sve i da niste stigli od tolike ponude da proberete, ne brinite, imate celu iduću godinu za nadoknadno vreme jer, da se ne lažemo, niko ne očekuje od ovogodišnje snimljene produkcije bog zna šta. Osim u Srbiji, gde se dogodio fenomen koji malo ko može da objasni, svuda u svetu se, najveći deo godine snimalo malo, jedva ili nikako. Dakle, uživaćete u ovogodišnjem serijskom bumu još neko vreme, i ne dajte da vam to zadovoljstvo iko pokvari!

Piše: Ana Maria Rossi

Ana Maria Rossi/Foto: Dalibor Danilović

Poslednji je dan ove odlazeće godine, i pregledala sam godišnje liste eminentnih kritičara filmova i serija, inkasirane budžete u Netflix, HBO, Apple TV+… Emmy je završio svoje šokiranje nominacijama još u septembru, forumi su već pretrpani komentarima na račun priznatih poznavalaca serijskog programa. Čovek bi pomislio da na svetu nema većih problema od “da li je Variety normalan da mu to bude godišnja lista najboljih”…

U to ime, kao neko ko nema pretenzije da boduje tuđa ostvarenja sastavljajući liste po rednom broju od najboljih do najgorih ili obrnuto, ponudiću vam, kao predlog, neke od serija koje mislim da ima smisla da gledate dok napolju pada sneg, duva vetar, a kafići i klubovi ne rade. One nisu moje “najomiljenije“, iako ima i njih, razlozi za njihovu preporuku se različiti, koliko i ukus gledalaca, o nekima sam pisala, o nekima planiram da pišem. Ono što im je zajedničko, izazvale su pažnju, imale su veliki broj gledalaca, o njima se pričalo…

THE CROWN (Peter Morgan, Netflix, 4.sezona)

 

Ovo nije za propuštanje. Ako, kojim slučajem, niste gledali prve tri sezone, toplo vam preporučujem da gledate sve od početka. Iako mislim da je ova, četvrta sezona najbolja, ovo je jedna od onih retkih serija gde je kvalitet prilično ravnomerno raspoređen. Sve i da niste poznavaoci i ljubitelji monarhije, upliv u unutrašnji porodični život kraljevske porodice je dovoljno uzbudljiv. Ovo je sezona sklapanja i pucanja braka izmedju Čarlsa i Dajane, sezona vladavine Margaret Tačer na premijerskom tronu, najduža u istoriji Ostrva, sezona Kamilinog “drmanja” prestola, sezona sve lude Elizabetine dece. Rečju, ako sad ne zavolite Kraljicu, nikad nećete.

THE QUEEN’S GAMBIT (Damin gambit, Scott Frank, Allan Scott, Netflix)

O ovoj sedmodelnoj seriji sam već pisala na sajtu Nova.rs. Ona je odrasla u domu za nezbrinutu decu pošto je sa desetak godina postala siroče. U domu slučajno otkriva šah, kao i ogromno interesovanje i talenat za tu disciplinu. Postaje najmladji ženski šahovski velemajstor u Americi, sredinom prošlog veka. Sve ostalo ćete morati da mi verujete na reč – dajte joj šansu.

NORMAL PEOPLE (Lenny Abrahamson, Hettie Macdonald, BBC)

Jedna od onih serija koja se nalazi na gotovo svim listama. Valjda je ovo bila, više nego ikad, godina gledalaca željnih ljubavne priče. Nastala je prema istoimenom hit romanu koji nisam čitala, ali vidim da mnogi za ovu priču o adolescentima u turbulentnoj ljubavnoj vezi pišu da je puno bolja od svog štampanog predloška. Ako im je verovati na reč, možda da je bolje da onda prvo gledate ovu dvanaestodelnu seriju, pa knjiga može da sačeka.

THE GREAT (Tony McNamara, HULU)

Jedna od meni najzabavnijih ove godine. Nemojte očekivati da ćete gledati Katarinu Veliku u lošijoj verziji od Helen Miren u prošlogodišnjoj istoimenoj seriji. Ovo je, jednostavno, nešto drugo, nije za poređenje. Za početak, autor vam u najavnoj špici navodi da je to “povremeno istinita serija“, i to je ono najdivnije u ovoj, zamalo pa istorijskoj, interpretaciji mladosti, udaje i dolaska na tron Katarine Velike. Pitko, duhovito i zabavno, brzo, na momente iskarikirano i na granici dobrog ukusa. Uživajte u razbijanju predrasuda, ionako niko od nas nije bio na Ruskom dvoru u to vreme, koga briga da li su Diorove haljine verodostojan izbor. Sve što budete videli, snimljeno je da bi vas zabavilo. Još ako vam, usput, relativizuje pogled na, po pravilu dosadne istorijske činjenice, tim bolje.

INDUSTRY (Mickey Down, Konrad Kay, HBO)

O Industriji planiram da pišem, pa ću vam je samo spomenuti, za slučaj da ste ovih dana, raspoloženi za grupu mladih pripravnika u investicionoj banci u Londonu, za alkohol, drogiranje, seks i laži, posledice finansijskog kolapsa, osmodelnu HBO-ovu serijsku verziju “Vuka sa Vol Strita“.

OZARK (3.sezona, Bill Dubuque, Mark Williams, Netflix)

Ozark je ime grada u centralnom Misuriju koje, kao ceo taj kraj, izgleda spektakularno. Ili bar, da budem preciznija, spektakularno je slikano. Kad je ova serija u pitanju, moram da napomenem da, uz sav trud, ona nije moja šolja čaja. Spominjem vam je ovde zato što se nalazi na desetinama ovogodišnjih lista najgledanijih serija i ima respektabilan fan klub. Praktično je svuda uspela da otkine po deo kolača, osim na ovogodišnjoj dodeli Emmy nagrada, gde je ostala potpuno izignorisana. Da vam skratim, dajte joj šansu, možda vas zakuca, u krajnjoj liniji, ljudi spremaju četvrtu sezonu. Ima dosta elemenata koje ima i “Breaking Bad“, s tom razlikom što u Breaking Bad-u sve, nekako, funkcioniše, i lako ti je da je obožavaš. Ovde nešto ne štima, iako nisam sigurna šta tačno.

MRS. AMERICA (Dahvi Waller, HBO)

Ako se nekad iščuđavate nad novokonzervativnim populizmom širom sveta, na pragu treće decenije 21. veka, i svako malo se pitate kako smo, pobogu, stigli dovde, da li smo degradirali neki sistem vrednosti za koji smo mislili da je uspostavljen, ili zapravo nikad nismo ni mrdnuli nikud, onda je ovo serija za vas. Sve korene današnje politike naći ćete, smeštene u Ameriku, u rane sedamdesete. Konzervativnu aktivistkinju Phyllis Schlafly glumi standardno neodoljiva Cate Blanchett, a to vam je već, samo po sebi, dovoljan razlog za gledanje.

TEHRAN (Teheran, Daniel Syrkin, Apple TV+)

Serija o kojoj ćete moći da čitate već u subotu, na ovom sajtu, kao topla preporuka za prvi novogodišnji vikend, uz želju da vam godina počne uzbudljivo i zabavno. Ovde je pominjem kao jednu od “rasturačica blagajni“ i internih kladionica po internet forumima. Dakle, ako vam se ne čeka sledeća godina, ne zanima vas novogodišnja muzika na domaćim kanalima, a rusku salatu ste već napravili, smestite se udobno i otpratite ovu godinu bolje nego što je zaslužila, uz “Teheran“.

HUNTERS ( David Weil, Amazon)

Mladića jevrejskog porekla, željnog osvete, regrutuje tajna grupa lovaca na naciste, koji rade na stvaranju Četvrtog Rajha u Njujorku, 1977. godine. Sve zvuči poznato, osim što je sve toliko izmešteno da postoji mogućnost da uživate kao da gledate nekog Tarantinovog rođaka, istina, ne baš prvo koleno, a može i, ako ste malo konzervativniji, da vas pogađa takvo, pomalo površno i stripovsko tretiranje jedne od većih tragedija u istoriji. Ja vam preporučujem ovaj prvi pristup. Priuštite sebi Al Paćina za Novu Godinu, pa makar i ne bilo u remek delu.

DEFENDING JACOB ( Mark Bomback, Apple TV+)

Osam epizoda onoga što podrazumevamo kad kažemo dobra crime-drama, mystery, thriller. Javni tužilac Andy Barber živi prilično idiličan život do trenutka kad njegov sin, jedva tinejdžer, postane osumnjičen za ubistvo školskog druga. Jednostavan zaplet, odlični likovi, sve dalje je majtorski režirano. Pod tim podrazumevam da, ako želite da vas takva priča prikuje satima za televizor, onda morate da dobijete, pre svega, vrhunsku psihološku dramu, a ova serija je to postigla.

Za kraj, jedno bonus zadovoljstvo za sve ljubitelje košarke.

THE LAST DANCE (Jason Hehir, ESPN Films, dokumentarni, biografski)

 

Verovatno najveća tv senzacija ove godine. Deset epizoda o najuspešnijem košarkašu svih vremena, o spektakularnoj dominaciji Chicago Bulls-a devedesetih. Nema smisla pisati o vome, ovo samo vredi gledati. Sati i sati Majkla Džordana (Michael Jordan), Fila Džeksona, Skotija Pipena, Denisa Rodmana, Lerija Birda, Tonija Kukoča, Kobija Brajenta… Ako još niste uživali, mogu samo da vam zavidim, znajući šta vas čeka. Srećna vam Nova Godina! Neka vam bude kao Bulsima od ’91.-’98.. Zaslužili ste!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare