„Koncentriši se, baba“ sa Mirom Banjac otvara SFF

Kultura 17. jul. 202015:48 > 15:59
Podeli:
"Koncentrisi se, baba", Foto: Obala Art Centar/Promo

Svetskom premijerom filma "Koncentriši se, baba" bosansko-hercegovačkog reditelja Pjera Žalice, sa Mirom Banjac u jednoj od uloga, biće otvoren 26. Sarajevo Film Festival, najavili su danas organizatori.

Pored Mire Banjac, u filmu igraju i Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović i Dino Sarija.

Pjeru Žalici ovo je treći igrani film, nakon ostvarenja „Gori vatra“ (2003) i „Kod Amidže Idriza“ (2004).

“Ovo je treći put da moj film otvara Sarajevo Film Festival, sa takvim iskustvom trebalo bi da mi je to rutina, ali nije. Trema je ista kao i prvi put, jer Sarajevo Film Festival je jedan od najboljih i najvažnijih filmskih događaja, tako da je to velika odgovornost, ali i ogromna čast. Nadam se da smo napravili film koji je na nivou veličine događaja”, izjavio je Žalica.

Radnja filma događa se u aprilu 1992. godine. Porodica, čiji su članovi raštrakani po celoj Jugoslaviji, okuplja se u Sarajevu oko odra stare majke.

Mira Banjac u filmu „Koncentriši se, baba“, Foto: Obala Art Centar/Promo

Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog lekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda u dane.

Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasledstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Baba i poslednim uzdasima svojski učestvuje u tome, a možda je upravo to i održava u životu.

Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na koncu, prevara otkrivena, već je kasno…

Film je sniman u Sarajevu u novembru prošle godine.

“Bilo je vrlo zahtevno, nabijen plan, ograničen budžet, vrlo nezahvalno doba godine za snimanje, dakle svi uslovi za stres. Ali, bilo je upravo obrnuto, čisto uživanje i nimalo stresa. Za to je zaslužna fantastična ekipa, i saradnička i autorska i produkcijska. Bio je to tim prijatelja spreman na sve, krvavi rad, ali i uživanje u druženju, privilegiji da možemo biti zajedno u jednom izazovnom i zanimljivom procesu”, rekao je Žalica o snimanju.

Film su producirali „Obala Art Centar“, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija u okviru zajedničkog projekta „Sarajevo grad filma za globalne ekrane“.

Sarajevo Film Festival će biti održan od 14. do 21. augusta, najavili su organizatori.

Komentari

Vaš komentar