Podeli
Mads Mikkelsen Foto:EPA-EFE/CATI CLADERA

Danski glumac Mads Mikelsen dobitnik je nagrade Počasno srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Glumcu će priznanje biti uručeno tokom 26. Sarajevo film festivala, u okviru kog će on održati i masterklas preko interneta.

Mads Mikelsen (55) završio je Školu dramskog teatra u Arhusu, a profesionalnu karijeru započeo je kao gimnastičar i plesač, da bi potom, radeći u pozorištu, na televiziji i filmu konačno postao najveća muška zvezda u Danskoj i Skandinaviji. Mikelsen je na filmu debitovao glavnom ulogom u krimi drami “Diler” iz 1996. godine, a za ulogu istog lika u nastavku trilogije (“Krv na mojim rukama: Diler 2”) osvojio je nagrade Danske filmske akademije i Danskog udruženja filmskih kritičara.

U fokus svetske javnosti dospeo je 2006. godine igrajući glavnog negativca Le Šifrea u “Kazino rojalu” iz franšize o Džejmsu Bondu, a iste godine bio je u glavnoj ulozi u filmu “Posle venčanja” u režiji oskarovke Suzan Bir.
Usledili su filmovi “Uspon Valhale”, “Sudar Titana” i 3D verzija “Tri musketara” u režiji Pola Andersona, te “Kraljevska afera”.

Mads Mikelsen Foto:EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Za ulogu u filmu “Lov”, gde igra vaspitača kog pogrešno optužuju za zlostavljanje dece, Mikelsen je na 2012. na Kanskom festivalu osvojio nagradu za najboljeg glumca, a četiri godine kasnije bio je i u žiriju ove smotre.

Danski glumac televizijskoj publici poznat je pre svega po ulozi u seriji “Hanibal” (2013-2015), gde igra psihologa i sociopatu – serijskog ubicu doktora Hanibala Lektera. Igrao je i u filmovima “Rogue One: Priča iz Ratova zvezda”, “Doktor Strejndž”, “Arktik”, “Polar”, kao i u glavnoj ulozi u ostvarenju “Još jedna runda” Tomasa Vinterberga, koji se našao u ovogodišnjoj selekciji Kanskog festivala. Premijera američkog naučno fantastičnog filma “Haos hoda” sa Mikelsenom u jednoj od glavnih uloga očekuje se 2021. godine.

Mikelsenov masterklas tokom Sarajevo film festivala zainteresovani mogu pogledati onlajn na platformi ondemand.sff.ba, a program ovih razgovora realizuje se u saradnji sa magazinom “Varajeti” i biće dostupan širom sveta preko Variety Streaming Rooma, dodaju organizatori.

Komentari

Vaš komentar