Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Za nagrade "Srce Sarajeva" u takmičarskim programima 26. Sarajevo film festivala, čije održavanje je planirano od 14. do 21. avgusta, takmičiće se 49 filmova, saopštili su organizatori. Među filmovima koji će imati svetsku premijeru su i dokumentarci "U slavu ljubavi" Tamare Drakulić i "Zacijeli me" Danijele Stajnfeld nastao u koprodukciji Srbije i SAD.

Čak 29 filmova u četiri selekcije (igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma) će imati svetsku premijeru, šest međunarodnu, dva evropsku, a 11 regionalnu. Selektorski tim pod vođstvom kreativne direktorke SFF Izete Građević pogledao je 750 filmova: 130 dugometražnih, 220 dokumentarnih, 250 kratkih i 150 studentskih.

Selektorka igranih filmova Elma Tataragić u takmičarski program uvrstila je osam filmova, dok je selektorka dokumentarnog filma Rada Šešić izdvojila 16 ostvarenja. Među tih 16 su i filmovi srpske rediteljke Tamare Drakulić „U slavu ljubavi“ koji prati grupu devojčica iz pustinjskog sela Potrero koji pokušavaju da kroz glumačku radionicu rekonstruišu Šekspirovog „Romea i Juliju“, kao i „Zacijeli me“ Danijele Stajnfeld, snimljen u koprodukciji Srbije i SAD. Za nagradu će se takmičiti i dokumentarac „Merry Christmas YIWU“ Mladena Kovačevića, snimljen u koprodukciji Švedske, Srbije, Nemačke, Francuske, Belgije i Katara, koji će imati regionalnu premijeru.

Projekat dokumentarnog filma „U slavu ljubavi“ Tamare Drakulić
Iz filma „U slavu ljubavi“ Tamare Drakulić Foto: Filmski centar Srbije

 

Za „Srce Sarajeva“ u kategoriji igranog filma takmičiće se „Galaksija Andromeda“ rediteljke More Radža, film nastao u, kako su naveli organizatori, koprodukciji Kosova, Španije, Italije i Severne Makedonije, „Egzil“ reditelja sa Kosova Visara Morine, „Mauzer“ turskog reditelja Fatiha Ozčana, „Oto Varvarin“ rumunske rediteljke Ruksandre Džitesku, „Kopač“ Grka Georgisa Grigorakisa i „Mare“ Andree Štake, nastao u hrvatsko-švajcarskoj koprodukciji.

U kategoriji kratkog filma međunarodnu premijeru imaće „Mikrokazeta – Najmanja kazeta koju sam ikad vidio“ Igora Bezinovića i Ivane Pipal, snimljen u koprodukciji Hrvatske i Srbije.

Od ostvarenja iz Srbije, kako je saopšteno iz FCS, biće prikazan i studentski film „Porodični odmor“ Katarine Koljević, koji će u Sarajevu imati svetsku premijeru.

Sigurnost i zdravlje gostiju i zaposlenih prioritet je Sarajevo film festivala, naveli su organizatori, pa će smotra biti održana u skladu sa savetima medicinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar