Foto: Promo

Svečana beogradska premijera filma Gordana Matića "Pucnji u Marseju" o ubistvu kralja Aleksandra 1934. godine u Marseju biće održana večeras sa početkom od 20 časova u Velikoj sali Kombank dvorane.

Film, koji potpisuje Gordan Matić, svoju premijeru imao je letos na na Filmskom festivalu u Herceg Novom.

Datum beogradske premijere nije slučajno odabran, s obzirom da je danas godišnjica jednog od najtragičnijih događaja u srpskoj i jugoslovenskoj istoriji. Tog, 9. oktobra 1934. godine ubijen je kralj Aleksandar u Marseju.

– Mislim da je to bio jedan od događaja koji je obeležio 20. vek i istoriju ne samo na ovim prostorima nego uopšte u Evropi. I kasnije je prelomio sudbinu i naših naroda na južnoslovenskim prostorima kao i u centralnoj Evropi. I u Francuskoj je ostavio dubok trag. To se docnije poklopilo i sa mnogim stranama koje su zauzeli ljudi koji su stajali iza atentata na direktan ili indirektan način – kazao je nedavno u intervjuu za Nova.rs reditelj filma Gordan Matić.

Ostvarenje „Pucnji u Marseju“ je igrani film u formi fiktivnog dokumentarca, koji baca novo svetlo na taj prelomni događaj, sa fokusom na ono što se desilo posle samog atentata na kralja, Aleksandra od Jugoslavije, odnosno na hapšenje i suđenje trojici terorista, pripadnicima ustaškog pokreta, saučesnicima Vlade Georgijeva Černozemskog, pripadnika bugarske VMRO i glavnog atentatora.

U filmu, čiji scenario potpisuju Matić i Vladimir Andrić, koji je preminuo u februaru, ne dočekavši premijeru, igraju Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Gordan Kičić, David Tasić Daf, Nikola Milojević, Ivan Tomić, Tamara Aleksić, Tamara Krcunović, Jovo Maksić…

Nakon večerašnje premijere, od sutra do 15. oktobra sa početkom od 20 sati u Velikoj sali Doma omladine biće svakodnevno organizovane projekcije filma „Pucnji u Marseju“.

Bonus video:

Matić: Zbog čega treba da pogledate Pucnje u Marseju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar