Foto: Printscreen RTV Mag

Pisac, dramaturg i reditelj Vladimir Andrić, dugogodišnji urednik Dečjeg i školskog programa RTS-a, preminuo je juče u 77. godini u Obrenovcu.

Vladimir Lale Andrić, rođen u Obrenovcu 1944. godine, autor je popularnih serijala „Laku noć, deco“ i „Pustolov“, napisao je više desetina pozorišnih i radio-drama, kao i nekoliko filmskih scenarija. Diplomirao je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Huga Klajna, a kao reditelj potpisao je prvu verziju filma „Šešir profesora Koste Vujića“.

Andrić je objavio 13 knjiga poezije i proze, među kojima su „Napred plavi smeđi i crni“ „Srce na zidu“, „Pustolov“, „Daj mi krila jedan krug“, „Večernji slon“, kao i knjiga probranih priča, pesama i zapisa „Savršen darmar“ (2019).
Dobitnik je više prizanja za svoj rad, među kojima su i Zmajeva nagrada, nagrade „Neven“, „Zlatni ključić“ i druge.

U redakciji dečjeg programa nekadašnje Radiotelevizije Beograd, a potom RTS-a, radio je od 1968. godine do penzionisanja 2009. Pored serijala „Laku noć, deco“ i „Pustolov“, autor je i drugih emisija za decu i mlade: „Biografije“, „Junak našeg detinjstva“, „Dom u kojem živim“, „Pesnici svog zanata“, „Daj mi krila jedan krug“…

Vladimir Andrić otac je reditelja Radivoja Raše Andrića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar