Foto: Tommaso Boddi / AFP / Profimedia

Ako je jedan film iznenadio sve na noćašnjoj dodeli 81. Zlatnog globusa, onda je to bio naslov koji nije potekao iz Amerike. U pitanju je francusko ostvarenje "Anatomija pada" koje je u jednoj od najvažnijih kategorija, onoj za najbolji scenario trijumfovalo uprkos tome što su takmaci bili "Barbi" i "Openhajmer".

Oba blokbastera bila su boks ofis hitovi između ostalog i zahvaljujući smelosti i inventivnosti scenarista Grete Gervig i Noe Baumbaka („Barbi“), odnosno Kristofera Nolana („Openhajmer“). Međutim, svi oni, uključujući i legendarnog Martina Skorsezea, koji je s Erikom Rotom potpisao predložak za „Ubistva pod cvetnim mesecom“, odnosno Tonija Meknamaru za „Jadna stvorenja“ i Selin Song za „Prošle živote“ izgubili su noćas od francuske rediteljke Žastin Trije, koja je zajedno sa suprugom Arturom Hararijem napisala scenario za „Anatomiju pada“.

Žastin Trije Foto: Elyse Jankowski / AFP / Profimedia

I za većinu je to bio potpuni šok, pa i za sam scenaristički dvojac.

Ovaj sudski triler o književnici (igra je Sandra Huler), koja je pred porotom zbog optužbe da je ubila supruga u vikendici na Alpima, takođe je osvojio nagradu za najbolji strani film.

Žastin Trije, obraćajući se kao laureatkinja auditorijumu u Holivudu, emotivnim rečima se zahvalila čitavoj glumačkoj ekipi, rekavši i da je sa „Anatomijom pada“ pokušala da pokaže koliko je zaista teško razlučiti šta je istina, a šta ne.

– Ovaj film govori o istini. Nemogućnost da se ona „uhvati“, jer je to konstrukcija – kazala je Trijeova, a onda se obratila svojoj glavnoj glumici, Nemici Sandri Huler koju je imala u glavi dok je pisala scenario:

– Hvala ti što nikada nisi pokušala da od ovog lika napraviš savršenu heroinu. Hvala što si stvorila kompleksnu ženu koja se nikada ne izvinjava što govori ono što misli!

„Anatomija pada“ je svoj pobednički niz, podsetimo, otvorila na Kanskom filmskom festivalu. Nakon svetske premijere na Kroazeti, film Trijeove je ovenčan Zlatnom palmom, da bi potom bio proglašen za najbolji međunarodni film i najbolji scenario na dodeli Gotam nagrada, onda najbolje strano ostvarenje po sudu Njujorškog kruga filmskih kritičara; pa na Britanskim nezavisnim filmskim nagradama…

„Počistio“ je sve na dodeli tzv. evropskih Oskara, odnosno na ceremoniji dodele Evropskih filmskih nagrada. Dobio je nagrade u kategorijama – najbolji film, režija, scenario i glavna ženska rola – Sandra Huler.

U „Anatomiji pada“, pravoj kamernoj drami rediteljka Žastin Trije koncentriše priču oko uspešne nemačke spisateljice kojoj se sudi zbog optužbi da je ubila svog supruga. Muž, kojeg igra Samuel Tais, preminuo je pod misterioznim okolnostima u jednom zabačenom delu zavejanih Francuskih Alpa. U sudnicu, kao svedok, pozvan je i slabovidi 11-godišnji sin ovog para, kojeg igra Milo Mačado Graner. I tu kreće da se odvija prava drama i svojevrsna disekcija Sandrinog ponašanja kao supruge, majke… Film, iako tako deluje, nije adaptacija neke stvarne, životne priče.

– U „Anatomiji pada“ mi ne sudimo zločinu, već slobodi jedne žene – pričala je rediteljka posle premijere u Kanu, pre nego što će postati tek treća žena u bogatoj istoriji festivala na Kroazeti koja je ovenčana Zlatnom palmom.

I iako je tad „Anatomija pada“ otpočela svoj trijumfalni niz, izazvala je, slično kao u Srbiji, ogromne kontroverze, koje tek sad, posle dodele nagrada Zlatni globus, dobijaju na snazi. Naime, sličan scenario desio se u Francuskoj kad je bio posredi kandidat te zemlje za Oskara. I dok je ovde, uprkos tome što su favoriti bili „Čuvari formule“, „Lost Country“ i „Da li ste videli ovu ženu?“, prednost je data ostvarenju „Što se bore misli moje“, slično je bilo i u Francuskoj. Iako je „Anatomija pada“ bila favorit, za francuskog kandidata za Oskara odabran je film „La Passion de Dodin Bouffant“ (Strast Dodena Bufana) francusko-vijetnamskog sineaste Tran Anh Hunga, što je izazvalo brojne polemike u tamošnjoj javnosti. Francusko ostvarenje, kao ni srpsko nije uspelo da uđe u širi izbor od 15 filmova, od kojih će 23. januara biti načinjen uži odabir.

Foto: EPA-EFE/Javier Etxezarreta

I sad, posle osvajanja Zlatnog globusa za najbolji strani film, France Info podseća da je „Anatomija pada“ zaradila više od 23 miliona evra na svetskim blagajnama. Takođe, da je, ako se ne računaju američki blokbasteri, jedan od retkih filmova u 2023. koji su najbolje prošli u svetskim bioskopima. Svuda u svetu, čak i u Mongoliji.

Podseća se da je Trijeova, u govoru prilikom primanja Zlatne palme, osudila penzionu reformu zbog koje su buknuli protesti u Francuskoj, a mnogi su tumačili da je i to možda imalo veze s neizborom „Anatomije pada“ za kandidata te zemlje za Oskara.

Foto: Tommaso Boddi / AFP / Profimedia

Kad je Trijeova dobila pre mesec dana, početkom decembra evropskog Oskara, osvrnula se na to rekavši:

– To je odluka Francuske… Mi ne snimamo filmove za te nagrade i druga priznanja…

Međutim, na to se nadovezala glavna glumica u filmu Sandra Huler uz reči:

– To nije odluka Francuske. To je odluka petoro ljudi u toj komisiji.

A kada je nedavno bivši američki predsednik Barak Obama pravio svoju tradicionalnu novogodišnju listu muzike i filmova, „Anatomija pada“ je bila neizbežna u tom izboru.

– Divan sam božićni poklon dobila kada sam videla svoj film na listi Baraka Obame. Za mene je to poglavlje oko Oskara zatvoreno!

Bonus video: Vudi Alen u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar