Filip Vujošević Foto: Printscreen/YouTube/Bitef Festival

Žiri Nagrade za dramsko stvaralaštvo "Borislav Mihajlović Mihiz", koju dodeljuju Fond "Borislav Mihajlović Mihiz" i Srpska čitaonica Irig, jednoglasno je odlučio da priznanje dodeli Filipu Vujoševiću, dramskom piscu iz Beograda, za dosadašnji ostvareni opus.

Ovu odluku je doneo žiri u sastavu Maja Pelević, dramaturškinja i dramska spisateljica, Dimitrije Kokanov, dramaturg i dramski pisac, i Svetislav Jovanov, teatrolog (predsednik).

U obrazloženju piše da je Filip Vujošević u svojim mnogobrojnim dramama možda više od bilo kog našeg autora obrađivao pitanje tranzicije, nesnalažljivosti mladih u novim sistemima vrednosti koji im se nameću, uticaj novih tehnologija kao i popularne kulture i multinacionalnih kompanija koje su u istočnoevropskim zemljama dovele do sasvim drugačijeg nivoa eksploatacije ljudi. Njegovi junaci su deca izgubljena u svetu video igrica u Halflajfu”, zaposleni u Mekdonaldsu u komadu “Ronalde, razumi me”, neuspešni glumci iz dečjeg pozorišta u “Život stoji, život ide dalje” i nezaposleni propali pesnik koji pokušava da se snađe u svetu marketinga u “Šumadiji”.

„Zajednički imenitelj svih ovih komada je upravo atmosfera kraja jednog političkog i društvenog poretka (socijalizam) koji kroz jednu divlju tranziciju pokušava da predje u novi, obećani svet gde će nam svima biti bolje – neoliberalni kapitalizam. Vujoševićevi junaci su u tom kontekstu oni koji se nisu snašli, ali sve vreme to pokušavaju, koji su večiti luzeri” u tom svetu koji se nalazi negde izmedju, ni na nebu ni na zemlji. Moglo bi se reći da su oni metafora svih onih koji ne umeju i ne pristaju, svih onih Melvilovih “Pisara Bartelbija” koji radije ne bi, a onda ipak malo i bi, svih onih koji su ostali na marginama društva. Iako Vujoševićevi komadi zauzimaju vrlo jasnu drušveno-političku poziciju, oni uvek poseduju i jedan melodramski element koji bi trebalo da bude neka vrsta svetla na kraju tunela, ali se na kraju uvek ispostavi da je, kao što bi rekao Žižek, reč o vozu koji im ide u susret“.

Nagrada će biti uručena 17. oktobra u Irigu, na dan rođenja Borislava Mihajlovića Mihiza.

Bonus video: Balkan Bordello

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar