Harijet Krејh Foto:Marco_Borggreve

Beogradska filharmonija nastupa sa nekadašnjim šefom-dirigentom Urošem Lajovicem, u petak 28. januara na Kolarcu. Sa orkestrom se prvi put predstavlja mlada zvezda na violončelu, Harijet Krejh, koja će izvesti Hajdnov Koncert za ovaj instrument koji je star skoro 300 godina.

Beogradska filharmonija i Uroš Lajovic publiku vode na koncertnu šetnju kroz klasicizam. Najpre uz čuvenu Mocartovu Uvertiru „Don Đovani“ za operu o Don Žuanu, najpoznatijem zavodniku u istoriji umetnosti, na čijem libertu je pomagao takođe famozni Đakomo Kazanova. Ova Mocartova opera je služila kao inspiracija mnogim stvaraocima, od Puškina do Kamija. Uvertirom započinje filharmonijski nastup koji zaokružuje Betovenova Simfonija broj 4.

Centralno mesto ove koncertne večeri pripašće Harijet Krejh, jednoj od najuzbudljivijih violonočelistkinja mlađe generacije. Umetnica Dojče Gramofona, redovna je gošća svetskih koncertnih scena, a svira na violončelu Domenika Montanjane (Venecija, 1723) čiji je puž izradio Stradivari. Na ovaj retkom instrumentu, gotovo 300 godina starom, odsviraće Hajdnov Koncert, jednu od najčuvenijih kompozicija napisanih za ovaj instrument.

Harijet Krејh Foto:Marco_Borggreve

Harijet Krejh svirala je u najvažnijim muzičkim centrima u Evropi, Severnoj Americi i Aziji. Nastupala je sa mnogim orkestrima kao što su Bostonski simfonijski orkestar, Roterdamska filharmonija, Bečki simfonijski orkestar, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, Minhenska filharmonija, Bamberški simfonijski orkestar, Londonska filharmonija, orkestar Akademije St. Martin in the Fields, Filharmonijski orkestar Radio Francuske, Simfonijski orkestar Jomiuri Nipon, Simfonijeta iz Hong Konga i Simfonijski orkestar iz Sidneja. Takođe je redovan gost na međunarodnim festivalima kao što su Prolećni festival u Hajdelbergu, Festival u Grafenegu i Šubertijada u Hoenemsu. Kao rezidencijalni dobitnik nagrade na Muzičkom festivalu u Meklenburg-Forpomernu, Harijet Krejh ostavila je pečat na letnjoj festivalskoj sceni 2019. godine sa oko 20 koncerata.

Kao veliki ljubitelj kamerne muzike, pridružila se kvartetu Artemis u proleće 2019. godine. Na turneji ansambl redovno svira u najznačajnijim koncertnim dvoranama u svetu. Harijet Krejh takođe održava blisku saradnju sa pijanistom Magdom Amarom i u triju sa sestrama Baibom i Laumom Skride.

Od aprila 2018. godine Harijet Krejh ima ekskluzivni ugovor za snimanje za muzičku produkciju Dojče Gramofon. Kao prvi rezultat ove saradnje je disk sa delima Vivaldija snimljen sa Simfonijetom iz Amsterdama i vođom ovog ansambla Kandidom Tompson, koji je objavljen u septembru 2019. Njenu diskografiju takođe čini šest diskova, sve u izdanju Kapričija, sa muzikom Kabalevskog, Hajdna, Bramsa, Rahmanjinova, kao i nekoliko francuskih kompozitora.

Harijet Krејh Foto:NUTimonera

Harijet Krejh je pobednica na brojnim takmičenjima. Tako je 2015/2016 izabrana za Zvezdu u usponu Evropske organizacije za koncertne dvorane (ECHO). Takođe se 2017. i 2018. posvetila umetničkoj režiji Međunarodnog festivala kamerne muzike u Utrehtu. Njen godišnji letnji festival Harijet i prijatelji (Harriet&Friends) u Burg Fajstricu (Austrija) 2021. beleži svoju desetu godišnjicu.

Bonus video: Komemoracija Igoru Karanovu: Filharmoničari sviraju njemu u čast

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar