Sajam knjiga, Foto:Nemanja Jovanović

Sajam knjiga ove godine neće biti održan u svom redovnom terminu, ali Srbija bi mogla da dobije Festival knjige, potvrdio je za Nova.rs predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) Zoran Hamović.

Hamović naglašava da nije ideja da se pravi alternativni Sajam.

– Mi u iznudici pravimo neku vrstu aktivnosti koju bismo voleli da zadržimo kao letnji festival knjige. Pomerili bismo ga u junu, ali ove godine, zbog pozicije u koju smo došli, napravili bismo ga sredinom oktobra. Festival knjige ni na koji način ne konkuriše Beogradskom sajmu knjiga. Nadamo se da ćemo dobiti dozvolu Skupštine grada, odnosno Opštine Stari grad. Planiramo i sajamske dane u drugim gradovima, kako ljudi van Beograda ne bi ostali uskraćeni za ovogodišnju, inače, tanku produkciju po broju naslova – rekao je Hamović i pojasnio da bi to bila vrsta „podrške knjižarama i bibliotekama u manjim gradovima“.

Zoran Hamović, Foto: Nova.rs

Beogradski sajam je juče saopštio da je Sajam knjiga definitivno odložen zbog epidemiološke situacije. Iako je prošle sedmice najavljen sastanak predstavnika Odbora Sajma knjiga, Beogradskog sajma i izdavača na kome će, nakon konsultacije sa Republičkim kriznim štabom, biti doneta odluka o održavanju Sajma knjiga, predstavnici izdavača nisu bili pozvani, a nije stigla ni odluka Kriznog štaba.

„Kako se nadležni Republički krizni štab do ovog trenutka nije izjasnio u prilog održavanju Sajma knjiga, ni o ponuđenim organizacionim modalitetima i bezbednosnim garancijama koje je Beogradski sajam ponudio, procenjeno je da u periodu koji je preostao do prvobitno planiranog termina, u potpuno neizvesnim uslovima funkcionisanja, više nije moguće kvalitetno i pouzdano izvršiti pripreme za tu manifestaciju“, stoji u saopštenju Beogradskog sajma, dostavljenom juče medijima.

– Mi  nismo bili na sastanku. Nismo bili pozvani. Neko drugi je doneo odluku. Bilo je dogovoreno da budemo na jučerašnjem sastanku, ali niko od nas predstavnika izdavača nije dobio poziv i niko se nije pojavio. Ja ne znam ko je bio na sastanku i ko je doneo odluku – rekao je Zoran Hamović.

Predsednik UPIS-a, i direktor izdavačke kuće „Klio“, dodaje da je Republičkom kriznom štabu upućeno vrlo direktno pitanje da se izjasne da li odobravaju održavanje manifestacije poput Sajma, sa većim brojem ljudi.

– Vidim da nisu odgovorili na taj zahtev, makar ne javno. Time pokazuju da nisu hteli da odgovore ili da ne znaju šta da odgovore. Ne znam kako drugačije to da protumačim. Očigledno nemaju mogućnosti da kažu ni „da“, ni „ne“. Pošto je došlo do toga da nema javnog odgovora, onda je došlo i do ovakve odluke. Ne znam da li je to odlučio grad, Odbor Sajma knjiga ili sam Beogradski sajam – naglasio je Hamović.

Primetio je da je nemoguće predvideti kakva će biti epidemiološka situacija u decembru, ali da bi bilo lepo organizovati manifestaciju posvećenu knjizi.

– Mi smo u nemogućnosti da predviđamo bilo šta kada je u pitanju epidemiološka situacija. Možemo samo da nagađamo, ali bilo bi jako lepo ukoliko bismo mogli da organizujemo manifestaciju manjeg formata, tako da ne izgubimo ovu izlagačku godinu. Po svemu sudeći, to će biti zaista teško. Nada poslednja umire. Nama bi bilo drago da možemo na neki način da se pojavimo i na kraju godine damo doprinos Beogradskom sajmu, našem dugogodišnjem partneru, jer oni ove godine skoro da nisu mogli da rade – rekao je Hamović.

Skrenuo je pažnju da decembar nije nimalo prijatan u halama kada je hladno, ali i podseća da su vremenske prilike ipak prethodnih godina bile pogodne.

– Ukoliko ne bi bilo drastično drugačije ovog decembra,  mislim da bi bilo sasvim prihvatnljivo da Sajam bude tada – kazao je direktor „Klija“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare