Foto: Goranka Matić

Dvodnevni mini filmski festival i izložba posvećena legendama Novog talasa, otvoreni su u glavnom gradu Austrije, u organizaciji Srpskog centra iz Beča.

U okviru festivala biće prikazana četiri filma – „Električni orgazam za ljude budućnosti“, film o Arsenu Dediću „Moj zanat“, „Tusta“, film o Branku Črnacu Tusti i bendu KUD Idijoti, kao i „Nebeska tema“, film o Vladi Divljanu, koji je deo svog života, proveo u Beču, u kojem je i preminuo.

Pored projekcije filmova, uz podršku Doma omladine iz Beograda, u okviru festivala održava se i izložba fotografija Goranke Matić „Poslednja pobuna“, delom takođe posvećena Novom talasu.

Goranka Matić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izložba je otvorena u kulturnom centru „Vinsstacion“, gde će biti održana i žurka kojom će biti zatvorena ova manifestacija prisećanja na muzičke legende Novog talasa.

Srpski centar je, u najavi događaja, podsetio da su Novi talas i pank predstavljali prvi pravi prodor autentičnog srpskog rokenrola u kulturni život Beograda, dali suštinski novi kvalitet kulturnom životu koji su krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina 20. veka, i udarili temelje modernom kulturnom životu.

Izložba fotografija je zasnovana na vizuelnim uspomenama Goranke Matić.

Goranka Matić. Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ekskluzivni autorski materijal Goranke Matić prvi put je izložen u Beogradu 2007. godine u organizaciji Doma omladine Beograda, a radi se o najznačanijoj kolekciji auteničnih fotografija koja obuhvata tri karakteristične situacije cele scene, u kojoj su se svi akteri našli, pre ili kasnije, a to su koncerti, fotografisanje za medije i privatne situacije.

Matić je pratila razvoj pank i „nju vejv“ scene, garderobu, izgled Beograda i ponašanje ljudi, koje je zabeležila na snimcima, dokumentujući jednu neobičnu zajedničku energiju.

Član uprave Srpskog centra Nikola Osmokrović rekao je da su odlučili da se predstavi alternativna scena, koja je obeležila različite generacije.

Bonus video: Gile Električni orgazam 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar