Scena iz filma "Samo životinje" Foto:Promo/MCF MegaCom

Festival francuskog filma sa četiri premijere i osam aktuelnih kinematografskih ostvarenja u pratećem programu biće održan od 24. do 27. juna u drajv-in bioskopu na Adi Ciganliji i na onlajn bioskopu "Moj OFF", a tokom četiri biće prikazano 12 naslova aktuelne francuske kinematografije, najavljeno je juče u Francuskom institutu u Beogradu.

Festival će u drajv-in bioskopu na Adi biti otvoren 24. juna od 21 sat projekcijom francuske krimi – drame „Noćna smena“ (Police) rediteljke An Fonten, filmofilima poznate po biografskoj drami o životu modne ikone Koko Šanel (Coco avant Chanel, 2009) sa Odri Tatu u glavnoj ulozi.

Ovo ostvarenje, premijerno prikazano 2020. godine, prati trojicu policijaca na zadatku da isprate migranta do aerodroma „Šarl de Gol“ i smeste ga u avion kojim je planirano da se vrati u svoju domovinu. Međutim, kada saznaju pravu istinu, moraju da naprave težak izbor, rečeno je o ovom filmu. U glavnim ulogama u ovom ostvarenju su belgijska glumica Viržini Efira, poznata po trileru „Ona“ (Elle, 2016), Omar Si i Gregori Gadboa.
Gadboa se preko video linka uključio na konferenciju za štampu u Francuskom institutu.

– Ovo je drugi put da radim sa rediteljkom i dugo smo razgovarali o scenariju, o policajcima i kako ona funkcioniše – rekao je Gadboa.

Pored ovog filma, premijerno će biti prikazani i „Samo životinje“ Dominika Mola (25. jun) i „Divorce Club“ Mikaela Juna (26. jun), a Festival će biti zatvoren 27. juna prikazivanjem francusko-belgijskog filma „Prevodioci“ (Les traducteurs) francuskog reditelja Režisa Roansara. Roansar je za ovo ostvarenje dobio nagradu publike na Internacionalnom filmskom festivalu u San Francisku 2013, godine, a ljubiteljima filma poznat je i po urnebesnoj romantičnoj komediji „Popularna“ (Populaire) snimljenoj godinu ranije.

Rediteljka Mila Turajlić, „kuma“ ovogodišnjeg festivala rekla je da joj je čast što je deo drugog izdanja Festivala francuskog filma, napominjući da postoji zajednička spona izneđu srpske i francuske kinematografije.

– Dijalog između producentskih scena postoji, što je zaslužan i Festival autorskog filma. Niz domaćih filmova nalazi se u redovnoj distribuciji u Francuskoj – rekla je Mila Turajlić.

Festival su najavili Igor Stanković, Mila Turajlić i direktor Francuskog instituta u Srbiji Manuel Buar, Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

 

Festival francuskog filma je, kako je naveo direktor Kombank dvorane i distributerske kuće „MCF – Megakom film“ Igor Stanković, „praktično prva kulturna manifestacija nakon Festa koja će, nakon zatvaranja zbog pandemije virusa, biti održana u Srbiji“.

Prateći program festivala sačinjen od osam ostvarenja francuske kinematografije održaće se u virtuelnom prostoru onlajn bioskopa „Moj OFF“, kada će od 24. do 27. juna svakog dana biti prikazivano po dva besplatna francuska filma.

Na programu 24. juna su filmovi „Škola života“ Nikole Vanijea i „Veran čovek“ Luja Garela, dan kasnije biografski film „Marija Kalas“ u režiji Toma Volfa i „Priviđenje“ Gzavijea Đanolija, 26. juna na redu su „Dolina vukova“ Žan-Mišela Bertrana i „Gogen: Putovanje na Tahiti“ u režiji Eduara Delika, dok je završni dan rezervisan za biografski film „Đango“ o čuvenom muzičaru u režiji Etjena Komara i ostvarenje „Sudbina, moja ljubav, prvo pevanje“ Abdelatifa Kešiša.

Direktor Francuskog instituta u Srbiji Manuel Buar istakao je značaj filma za kulturnu politiku te ustanove, kao i napore da na inovativne načine, u saradnji sa partnerima, promovišu nova ostvarenja otvarajući na taj način vrata novoj filmskoj publici.

– Festival je osnovan 2019. godine sa željom da obnovi publiku, poveća broj posetilaca tako što će prikazivati najbolje filmove. Ekskluzivitet festivala je da se prikazuju poslednja francuska ostvarenja – rekao je Buar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar