Earth, Wind and Fire
Foto: Jean Baptiste Lacroix / Getty images / Profimedia

Earth, wind and Fire Experience koji predvodi čuveni američki gitarista, autor i producent Al Mekej, dobitnik više Gremi nagrada, nastupiće na otvaranju ovogodišnjeg Nišvila 12. avgusta. Sam ili zajedno sa pevačem "Earth Wind and Fire”" Morisom Vajtom, Mekej je autor nekih od njihovih najvećih hitova uključujući i "September", "Happy Feeling", "Sunshine" a sa Vajtom je producirao još neke od planetarnih hitova među kojima se izdvaja "Boogie Wonderland".

Program „Al McKay´s Earth, Wind & Fire Experience“ je posvećen godinama koje je Mekej proveo u u Earth Wind and Fire – jednom od najinovativnijih i komercijalno najuspešnijih bendova svih vremena. Uticajni Rolling Stone ih je nazvao „inovativnim, preciznim, a opet senzualnim, proračunatim i…. ispoliranim“, uz konstataciju da je bend „promenio zvuk crnog popa. Jedan od najvećih bendova svih vremena“, navode organizatori.

Al Mekej je u grupi Earth wind and fire proveo osam zlatnih godina (1973 – 1981) tokom kojih su nastali mnogi od velikih hitova ove grupe koja je kombinujući R&B, soul, funk, jazz, disco, pop, dance, latin, i afro pop stvorila autentičan stil i zvuk. Mekej se priseća da su osnivač i pevač EWF Moris Vajt i on, neke od najboljih pesama napisali dok su se u garderobi – tj sobi za štimovanje – pripremali za nastupe.

– Ja bih počeo da nešto improvizujem a Moris bi preko toga počeo da peva – tako su nastale pesme “Sing A Song”, ‘Best of My Love” za grupu The Emotions…- kaže Mekej i ističe da ga je upravo Vajt (koji je zbog Parkinsonove bolesti prestao sa nastupima 1994 godine, a preminuo 2016.) podsticao da se bavi komponovanjem, tako da je na repertoaru i dosta novih kompozicija koje su postale hitovi: “Heed the Message”, “Don’t think twice when your feeling is right”, “Try meditation” Love is the calling”.

Kada su početkom osamdesetih EWF otišli na “dužu pauzu” Mekej je želeo da nastavi nastavi u tradiciji benda i oformio svoju grupu u koju je doveo mnoge originalne članove Earth Wind and Fire (uključujući tada i uticajnog basistu Verdina Vajta), sa kojom već decenijama uspešno snima i nastupa na vodećim evropskim festivalima, uključujući i poznate jazz festivale kao što su Marciac i Montreux – održavajući, a često i prevazilčazeći visoki standard kvaliteta živih nastupa tokom zlatnih EWF godina.

Al Mekej je pratio mnoga velika imena fank, soul, funk, pop muzike među kojima su i Semi Dejvis Džunior (koji ga je angažovao kada je čuo Alovo majstorstvo u korišćenju tada novog efekta: wah – wah pedale), Perl Bejli, Endi Vilijams, Ajsak Hejs, ali svirao i snimao sa važnim džez muzičarima kao što su Džin Heris, Edi Henderson, Patris Rašen, Remzi Luis, Herbi Henkok, Norman Braun, a producirao je albume Temptationsa i Širli Džouns.

Članovi aktualne postave Al McKay´s Earth, Wind & Fire Experience su Al Mekej (gitara), Tim Ovens (vokal), DeVere Daket, (vokal), Klod Vuds (vokal), Džejms Mening (bas gitara), Ben Dauling (klavijature), Dejvid Ivataki (klavijature), Entoni Beverli (bubnjevi), Dejvid Lič (udaraljke), Džoel Nunez (saksofon), Luis Gonzales (truba), Omar Peralta (truba) i Shaunte Palmer (trombon).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar