Bruce Springsteen, Brus Springstin
Foto: Andre Csillag / Shutterstock Editorial / Profimedia

Džimi Hendriks zamislio je album potpuno drugačiji od svega što je radio, The Beach Boys hteli su "najeksperimentalniju" ploču od svih do tada rađenih, a Brus Springstin je svoje remek-delo snimio i sa bendom, ali je na kraju odustao od takve verzije… To su samo neki od nikada dovršenih albuma slavnih muzičara.

Priredio: Matija Jovandić

Mnogi muzičari počinjali su albume koje nikada nisu završili. Oni uglavnom ostanu negde u audio-zapisima i na njih se često ni oni sami više ne osvrću. Ali kada velika imena počnu album, pa on nikada ne izađe, iza takvih ploča ostanu ne samo ljutnja izdavačkih kuća i neka vrsta žala kolekcionara, nego o njoj i među fanovima počnu da se pletu i mitovi. Magazin „Far aut“ objavio je i listu 10 započetih, pa napuštenih albuma poznatih muzičara.

The Beach Boys – Smile

Posle albuma „Pet Sounds“ (1966) na pleća momaka iz The Beach Boys, a posebno genijalnog Brajana Vilsona, navaljen je ogroman teret očekivanja. Članovi sastava su se našli u rebusu šta dalje i počeli su da zamišljaju novi album. Odlučili su se da on bude avangardan i eksperimentalan kao nijedan drugi pre njega i da ga nazovu „Smile“.

Ali, umesto takvog albuma, na kraju su uprostili nekoliko pesama, napravili minimalističku verziju „Smiley Smile“ i podelili je sa fanovima 1967.

Bitlsi – Get Back

Get Back je najpoznatiji „nedovršeni album“ svih vremena i, iako je mnogo pesama sa njega završilo na kraju na ploči ‘Let it Be’, suština onoga što je Pol Makartni zamislio negde tokom tog puta je izgubljena.

„Ideja je bila da čujete Bitlse kako vežbaju, džemuju, sklapaju stvari zajedno i konačno ih izvode negde na samom kraju koncerta. Trebalo je da pokažemo kako je izgledao ceo proces. Sećam se da sam imao ideju za završnu scenu, što bi bio dug snimak, dug kao večnost, a onda bismo odjednom bili na koncertu“, ispričao je Makartni povodom izlaska „Antologije“.

Makartni kaže i da se Džon Lenon nije ni uključivao u ceo projekat, tvreći: „Mi smo lenjivci, a svirali smo 20 godina, je*** te. Odrasli smo ljudi, nećemo samo da sedimo tu i da vežbamo. I nismo mogli da se upustimo u sve to, pa smo snimili par pesama i niko nije bio istinski uključen ceo u to. Bilo je to užasno, užasno osećanje, biti sniman sve vreme. Samo sam mislio kako da odem“.

Džimi Hendriks – Black Gold

Pre nego što će umreti, Džimi Hendriks bio je spreman da svoju karijeru zaputi u drugom smeru, namećući sebi novi izazov. Taj izazov nazvao je „Black Gold“ i opisao ga je sa: „Delovi. Mislim da tako možete da ga nazovete. Kao muzički stavovi. Napisao sam neke od njih“.

Legendarni gitarista nije otkrivao mnogo kada je počeo ceo projekat. „To su mahom stvari nalik crtaću. Izmislio sam tog nekog mačora koji je zabavan. I on prolazi kroz neke čudne scene. Za to može da se napravi muzika, rekao bih“, pričao je on tad. Mič Mičel (nekadašnji bubnjar grupe Animals i Hendriksov menadžer) pronašao je niz snimaka 1992. godine, ali su iz Hendriksove zadužbine objavili samo „Suddenly November Morning“. Mičel je umro 2010. i svi su izgledi da te ploče neće biti. Bar ne skoro.

Marvin Gej – Love Man

Marvin Gej je u svojoj kasnijoj fazi suočio se sa problemima koji su mu izmakli kontroli i postao je poznatiji po žurkama nego po pravljenju hitova. Obećao je zato 1979. godine da će ispraviti krivine u svojoj karijeri na putu u propast i da će se vratiti korenima sa albumom „Love Man“.

„Svi ti novi momci zavode moje fanove i to mi se ne dopada. Vratiću svoje fanove sebi. Pravim novi album“, kazao je tada Marvin Gej misleći na nove zvezde koje su se tada pojavljivale, poput Prinsa.

Međutim, posle prvog singla, „Ego Tripping Out“ nije baš ispalo da su mu fanovi potrčali u zagrljaj, a umesto njih stizali su zaostali neplaćeni porezi, što je značilo da Gej mora odmah na turneju da bi zaradio nešto novca, ostavljajući snimanje za kasnije.

Taj album nikada nije završen. Umesto njega, objavio je „In Out Lifetime“ (1981).

„Bez obzira na to koliko je Motaun bio spreman da mi da novca da objavim ‘Love Man’, nisam to mogao da uradim“, kazao je Gej.

Brus Springstin – Električna „Nebraska“

„Nebraska“ Brusa Springstina akustično je remek-delo i blizu je čistoj perfekciji, pa čak ni Bos kao autor nije mogao da snimi električnu verziju ovog albuma, piše Tajsom. „Nebraska“ kakvu je znamo originalno je zamišljena kao demo i Springstin je hteo da ga uradi sa svojim E Street Bandom. Međutim, konačni ishod nije mu se dopao.

„Preglasali su stihove. To nije radilo tako. Te dve forme nisu se uklopile. Bend se uključuje i uopšteno uzev bio je preglasan, a stihovi su zahtevali tišinu, kazao je Springstin za magazin „Ankat“.

Bubnjar Maks Vajnberg ispričao je kasnije za magazin „Rolingstoun“ da je bend snimio „Nebrasku“.

„Ubijalo je koliko je bilo jako. Jako naoštreno. Ali koliko god da je ispalo sjajno, to nije bilo ono što je Brus hteo da objavi. Postoji album ‚Nebraska‘ u verziji sa celim bendom, sve te pesme su negde u nekoj fioci“, kazao je on.

Green Day – Cigarettes and Valentines

Američki bend Green Day nameravao je da objavi „Cigarettes and Valentines“ 2003. godine, pa su čak i snimili 20 pesama za taj album pre nego što su ga potpuno napustili. Vratili su se u studio i napravili konceptualni album „American Idiot“, koji se ispostavio kao svetski hit, a završio je čak i na Brodveju, piše Tajsom.

„Prilično smo to prevazišli sada. Ima ta jedna pesma, ‘Cigarettes and Valentines’, koju smo izvodili, ne znam, videćemo da li će bilo šta od tih stvari ugledati svetlo dana“, rekao je vođa benda Bili Džo Armstrong još 2016. magazinu NME.

Dr. Dre – Detox

Album „Detox“ u radu je već skoro 20 godina, ali se do sada čulo samo ponešto sa njega i to ništa zvanično. Reper iz sastava NWA vratio se nedavno tom albumu nakon pauze od nekoliko godina i deluje da bi mogao konačno da ga završi, ali je već mnogo puta do sada bilo slično.

„Imam između 20 i 40 pesama za ‘Detox’ i jednostavno ne mogu da ga dobro osetim. Obično mogu da čujem delove albuma dok radim, ali sa ovim nisam to bio u stanju. Nisam ga osećao u stomaku. Tako da sam stvarno pomislio da mi je kao umetniku kraj“, ispričao je reper 2015. za „Rolingstoun“.

Mick Jagger & The Red Devils

Sastav The Red Devils bio je veliko ime na losanđeleskoj klupskoj džez i bluz sceni i legendarni producent Rik Rubin upoznao ih je sa Mikom Džegerom. Frontmen Stounsa tada je snimio i album sa grupom, ali on nikada nije izašao.

Džeger je, piše „Faraut“, snimio 13 pesama sa bendom 1992. godine na jednoj dugoj sesiji, hteli su da bude pun improvizacija, pa nije bilo ni proba. Ali, očigledno je ceo koncept zvučao bolje u njihovim zamislima, nego na zvučnicima, tako da je Džegerov put na solo izlet pošao u drugom smeru.

Prins – The Black Album

Prins je verovatno započeo više albuma nego što ih je završio tokom karijere, ali razlog zbog kog je povukao „The Black Album“ bio je dovoljan da ga „Far aut“ uvrsti na listu. Taj „crni album“ je muzičar spakovao na policu nakon što više nije bio siguran da li njegovo poslednje delo odgovara onome što je doživeo po njegovom završetku kada je, na ekstaziju, doživeo „prosvetljenje“.

Prins je tada, pod dejstvom droga, postao ubeđen da je taj album „zlo“ biće za sebe, piše Tajsom, i zahtevao je da album bude povučen samo nekoliko nedelja pre nego što je trebalo da se nađe u muzičkim radnjama. Međutim, povlačenje već završene ploče pokazalo se jalovim činom, pošto je bilo već prekasno. Ispostavilo se nemogućim da bude sprečeno da dospe do slušalaca i vremenom je „procureo“ u javnost u vidu butlega.

Nil Jang – Homegrown

Nil Jang konačno je udovoljio fanovima 2020. godine kada je konačno podelio album „Homegrown“. Pesme su snimljene sredinom sedamdesetih godina kada je Jang bio u naletu, ali je odlučio da umesto tog albuma objavi danas daleko poznatiji i brži „Tonight’s the Night“. Nažalost, nije dozvoljavao da „Homegrown“ procveta u pustoši skoro 40 godina, slikovit je Tajsom.

„Izvinjavam se. Ovaj album ‘Homegrown’ trebalo je da bude tu par godina nakon ‚Harvesta‘. To je tužna strana ljubavne priče. Šteta je napravljena. Srce je slomljeno. Jednostavno nisam mogao da ga slušam. Želeo sam dalje. I tako sam ga zadržao za sebe, skrivenog u podrumu, na polici, na kraju svoje pameti… ali trebalo je da ga podelim. On je zapravo divan. Zato sam ga i napravio. Život ponekad boli, znate već“, naveo je Jang i dodao da je Džon Henlon „sa ljubavlju i pažnjom“ restaurisao master trake za albuma, snimljene analogno krajem 1974. i početkom 1975. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare