Foto:EPA/NIC BOTHMA

Li Konic, američki džez saksofonista, jedan od rodonačelnika "kul džeza" i saradnik legendarnog Majlsa Dejvisa, preminuo je u 93. godini od posledica koronavirusa.

Konic je, kako piše „Gardijan“, preminuo u njujorškoj bolnici , a njegov sin je potvrdio da je uzrok smrti upala pluća koju je prourokovao Kovid-19.

Rođen u Čikagu 1927. godine u porodici jevrejskih imigranata, Konic je prvo naučio da svira klarinet kada je imao 11 godina, a onda je godinu dana kasnije prešao na alt-saksofon.

Njegova karijera duga 75 godina proteže se čak do zlatne ere big bendova.

Svirao je uz velika imena kao što su Čarls Mingus, Ornet Koleman, Elvin Džouns, Dizi Gilespi. Kasnije je sarađivao sa Čarlijem Hejdenom i Bredom Meldauom, gradeći istoriju džeza svojim avangardmnim radom.

Najpoznatiji je po svojoj saradnji sa Majlsom Dejvisom 1949. i 1950. godine na albumu „Birth of the Cool“, kada je hvaljen zbog svoje hrabre improvizacije, međutim njegova karijera je počela ranije kada je bio član džez orkestra koji je vodio Tedi Povel.

Tada je bio pod mentorstvom slepog pijaniste Lenija Tristana, od koga je, kako je govorio, najviše naučio o životu i muzici i koji ga je “savetovao da stalno preispituje ono što svira”.

Li Konic, Foto:EPA/Juan Herrero

U tom period se sprijateljio sa saksofonistom Čarlijem Parkerom i svirao pod vođstvom Stena Kenton i Kloda Tornhila.

Solo karijeru započeo je 1949. sa albumom „Subconscious-Lee”.

Doprineo je razvoju “kul džeza” pedesetih godina prošlog veka i mnogo slobodnijem stilu impovozacije koji će postati dominantan tokom šezdesetih godina.

– Nikada nemam note ispred sebe na bini. Obično sviram melodije koje sviram ceo život, samo što svaki put pokušavam da ih odsviram na potpuno nov način, da im nešto dodam ili oduzmem. To je odličan način da održite muziku svežom. Ceo svoj život sviram manje-više iste pesme, ali zahvaljujući improvizaciji i danas svaki put uživam u njima kao pre mnogo godina – izjavio je Konic 2013. godine kada je boravio u Beogradu i svirao sa pijanistom Denom Tepferom u Domu omladine na 29. Beogradskom džez festivalu.

#related-news_1

Iako je pisao kompozocije, mnogo češće je improvizovao i interpretairao džez standarde i kompozicije drugih muzičara.

– Konstantno sam zapanjen čudom imporovizacije i uživam u iznenađenjima koje su rezultat toga – rekao je Konic 2000. godine.

Imao je probleme sa srcem i u jednom intervjuu je rekao da je zamalo izbegao smrt, ali se posle dve uspešne operacije oporavio.

Nastavio je da svira tokom devedesetih godina, 2018. je imao veliku turneju po Evropi, a svoj 92. rođendan proslavio je privatnim nastupom.

Konic je drugi saradnik Majlsa Dejvisa koji je preminuo od koronavirusa, posle Volasa Runija, dobitnika Gremi nagrade za svoju interpretaciju Majlsovog dela.

Konic je za sobom je ostavio dvojicu sinova Džoša i Pola i tri ćerke Rebeku, Stefani i Karen.

Li Konic je na Beogradskom džez festivalu nastupio 25. oktobra 2013, da bi tri godine kasnije 4. aprila 2016. svirao sa Big Bendom RTS na 19. Pančevačkom džez festivalu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram