Tesla Nation
Foto: Printscreen/Youtube/Zeljko Mirkovic

Dokumentarno-igrani film "Teslin narod" reditelja Željka Mirkovića osvojio je dve nagrade na osmom Filmskom festivalu "Red Dirt" u Stilvoteru, u američkoj saveznoj državi Oklahoma, objavljeno je na sajtu Filmskog centra Srbije.

Mirkovićev film nagrađen je kao najbolji dokumentarni dugometražni film, a Džek Dimić, koji je u igranim segmentima odigrao lik Nikole Tesle, proglašen je najboljim glumcem.

U filmu se pojavljuju likovi više od 70 istaknutih Srba koji su radom i dostignućima ostavili traga u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pored Tesle, navode producenti, u filmu se govori i o Mihajlu Pupinu, trostrukom dobitniku Pulicerove nagrade Voltu Bogdaniču, Gordani Vunjak Novaković, jedinoj ženi članu Njujorške akademije nauka, srpskim inženjerima iz „Apolo programa“, oskarovcima Karlu Maldenu, Stivu Tešiću, Piteru Bogdanoviču, kao i o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću), koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a ime mu se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“.

Film je nastao u produkciji Optimistic filma i RTS-a, na inicijativu Naučne fondacije Tesla iz Filadelfije, a podržali su ga Ministarstvo kulture, ambasada SAD u Beogradu, Savet za kreativne industrije premijerke Ane Brnabić, Filmski centar Srbije, „Go4Yu“ i Srpska nacionalna federacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar