Foto: Promo

Kratki igrani film "Kada sam kod kuće", autorke Ivane Todorović osvojio je nagradu Ženskog kritičarskog kruga na nedavno okončanom Festivalu društveno relevantnog filma u Njujorku, a Milica Stefanović nagradu za najbolju glumicu za ulogu u ovom ostvarenju, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

Film „Kada sam kod kuće“ govori o Mariji koja se, nakon nekoliko godina života u inostranstvu, vraća u porodični dom da bi se suočila sa traumom iz detinjstva. Film postavlja pitanja: Kako izgleda Marijin povratak? Kako se porodica nosi sa prećutanom tajnom? Može li žrtva da oprosti u trenutku kada postaje jača i moćnija od svog zlostavljača iz detinjstva, navodi se u opisu ovog ostvarenja.

– Želela sam da film, kao i sama trauma, bude više telesan, bez puno reči a da svima bude jasno što se događa. Suočavanje s traumom i nasilje u porodici me već dugo intrigiraju jer ta trauma koja se dogodi detetu u detinjstvu, od strane njoj bliske osobe, nešto je što ta devojčica, a kasnije žena, mora čitav život nositi. Nažalost, o ovoj traumi deca retko kada govore svojim bližnjima. Kasnije ove žene, a često i muškarci koji su prošli kroz ovo iskustvo, imaju razne probleme u prihvatanju sebe, u svom ponašanju, a često to dovede i do samoubistva – kaže rediteljka Ivana Todorović o svom ostvarenju.

Foto: Promo

U filmu, pored Milice Stefanović, igraju i Dragana Varagić, Radoje Čupić i Sara Dinić, a film, nastao po scenariju Meline Pote, snimljen je kao master rad na Fakultetu dramskih umetnosti.

Direktorka fotografije je Milica Drakulić, montažerka Tamara Kostić, dizajner zvuka Milan Mihajlović, scenografkinja Emilija Orlić, a kostimografkinja Milica Radovanović. Pomoćnik reditelja je Duško Stanivuk, a producentkinja Tijana Drakulić. Film je nastao u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i kuće „Blok film“, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Ivana Todorović je rediteljka kratkih socijalno-angažovanih filmova snimanih u Beogradu i Njujorku. Film „Kada sam kod kuće“ (2019, Beograd) prethodno je nagrađivan na festivalima u Parizu, Los Anđelesu i Bukureštu. Dokumentarni filmovi Ivane Todorović „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka“, „A Harlem Mother“, „Rapresent“ i „Svakodnevica romske dece u Bloku 71“ prikazani su na više od 150 internacionalnih filmskih festivala i osvojili su više od 20 nagrada.

Rediteljka trenutno završava dokumentarac „Azil“ i priprema novi igrani film.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar