Dušan Kovačević Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

65. Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoriće akademik i dramski pisac Dušan Kovačević, a svečano otvaranje je zakazano za 23. oktobar u 18 časova, objavljeno je na danas na konferenciji za štampu na Beogradskom sajmu.

U ime zemlje počasnog gosta učesnike Sajma će pozdraviti Mirča Dinesku (1950), rumunski pisac, pesnik i novinar.

Najpoznatiji gost Sajma knjiga, kako su najavili organizatori, biće francuski pisac Patrik Beson. Književnik je napisao knjigu o našem najboljem teniseru svih vremena pod nazivom “Đoković, odbijam” koja izlazi u izdanju “Čigoja štampe” u ediciji “Disident”. Beson će posetiti Sajam 28. oktobra.

Pored slavnog Francuza, gosti iz inostranstva će biti i pisci Đovani Dozini (Italija), Ajfer Tunč (Turska) i Đorđe Matić (Hrvatska).

Predsednik Upravnog odbora sajma knjiga, pisac i akademik Dušan Kovačević, izjavio je da mu je izuzetno drago sto je Rumunija počasni gost, jer je nase susedstvo uvek bilo prijateljsko i rodbinsko

– Ove godine obeležavamo godišnjice rođenja Ive Andrića, Vaska Pope, Duska Radovića i meni posebno dragog pisca i čoveka, i mog velikog prijatelja, Borislava Mihailovića Mihiza, koji je rođen pre 100 godina. On je jedan od najbitnijih ljudi za modernu istoriju srpske književnosti, jer je i kao pisac i kao kritičar učestvovao u stvaranju mnogih dela u drugoj polovini 20. veka.

Ovogodišnji program Sajma knjiga koncipiran je u sedam celina. U okviru programskog ciklusa “Vreme pamćenja”, povodom godišnjica rođenja Ive Andrića, Borislava Pekića i Vaska Pope, razgovaraće se o autoritetu književne kritike i priređivanju kritičkih izdanja. Ciklus “Misliti o knjizi” posvećen je gorućim temama na književnoj i izdavačkoj sceni, “O umetnosti i kulturi” kapitalnim izdanjima, a “Poštovana deco” – piscima za decu. Ciklus “Pišem, dakle postojim” predstaviće domaće i strane pisce, a u programskoj celini “Dijalozi” književnici će razmenjivati mišljenja o književnosti i umetnosti.

Na izložbenom prostoru u halama 1, 2 i 4, biće predstavljeno oko 400 izlagača iz zemlje i inostranstva. Osim Rumunije kao zemlje počasnog gosta, učestvuju izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Nemačke, Rusije, Kine, Švajcarske, Egipta, Indije i Poljske.

Radno vreme Sajma knjiga biće od 10 do 21 čas prvog dana manifestacije. U periodu od 28-30. oktobra publiku očekuje isto radno vreme, a od 24-27. oktobra Sajam knjiga će moći da se poseti 10 do 20 časova. Cena karte je 300 dinara, a kolektivne ulaznice za grupne posete staju 200 dinara.

Bonus video: Beogradski sajam knjiga – nekad i sad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar