Srđan Dragojević, Srdjan Dragojević, Molijerovi dani u Francuskom institutu
Srđan Dragojević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nastavljamo da gradimo tradiciju, na najlepšem mestu u Srbiji, rekao je za Nova.rs Igor Stanković, idejni tvorac Dunav film festa koji će četvrti put biti održan u periodu od 20. do 25. avgusta u Smederevu.

Glavni takmičarski program se održava u Malom gradu Smederevske tvrđave, a festival će otvoriti film “Nečista krv – greh predaka” reditelja Milutina Petrovića, koji je nedavno imao svetsku premijeru na Palićkom festivalu.

– Zanimljivo je da će 23. avgusta će biti premijerno biti prikazane prve dve epizode serije “Crna svadba” u režiji Nemanje Ćipranića, koja je snimana upravo u vreme prošlogodišnjeg izdanja Dunav film festa. Izuzetno je važno da će se desiti premijera bugarskog filma “Žene plaču” rediteljki Vesele Kazakove i Mine Mileve koji je prikazan na Kanskom festivalu pre nekoliko dana. Takođe i “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste koji je osvojio Zlatnu arenu u Puli. Festival će biti zatvoren sprskom premijerom filma “Nebesa” reditelja Srđana Dragojevića uz ceremoniju dodele nagrada – rekao nam je Igor Stanković.

Igor Stanković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ovaj festival je poseban, podseća, po tome što ga ne profiliše program nego geografska odrednica.

– To je njegova definicija, to je filmski festival zemalja Dunavskog sliva. Pored mnogih inostranih filmova zemalja kroz koje prolazi Dunav- Hrvatske, Nemačke, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Srbija se poslednja pridružila ovoj tradiciji. Predstavljamo kulturu zemalja Podunavlja.

Nagrada “Dunavska lađa” za najbolji film festivala a da li će i ko dobiti priznanje “Dunavska lađica” za najbolje debitantsko autorsko ostvarenje odlučuje žiri jer to nije uslovna nagrada, podseća naš sagovornik.

– Kuriozitet je što se filmovi prikazuju na Dunavu. Pristan, odnosno pristanište, gde je veliki divan usidren brod kojim turisti dolaze u Smederevo biće i ove godine mesto na kojem će biti filmske projekcije u okviru programa “Godina najboljih” evropskih nagrađivanih filmova.

Domaćin filmova biće i Karađorđev dud, istorijsko značajno mesto, na kojem su ranije prikazivane restaurirane verzije Jugoslovenske kinoteke, a ove godine će to biti filmovi za porodicu. Program se zove “Porodica na okupu”.

Takođe, u Centru za kulturu Smedereva organizuje se projekcija deset evropskih filmova koji ili nikada nisu prikazani ili nisu imali bioskopsku distribuciju zbog svega što se dešavalo prošle godine, a u pitanju je kinematografija 2020/21. godina. Zato se taj program zove REKApitulacija.

Sa konferencije za medije na kojoj je najvljen Dunav fest: Jugoslav Pantelić se uključio video linkom. Foto:promo/Natalija radojković

Dunav fest će ugostiti filmske stvaraoce, ali zbog epidemiološke situacije još ne mogu da potvrde ko će doći, istakao je naš sagovornik, pored kojeg su na konferenciji za medije govorili i Maja Ćirković, članica Gradskog veća grada Smedereva zadužena za resor kulture, turizma i informisanja i Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festivala, koji se uključio preko lajv strima iz Pule.

Svi programi osim glavnog talmičarskog su besplatni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare