Novosadsko pozorište, Bludni dani kuratog Džonija
Foto: Srđan Doroški/Aleksandar Milutinović/Promo

Novosadsko pozorište ne poriče činjenicu da duguje novac autorskoj ekipi predstave "Bludni dani Kuratog Džonija", ali napominje da je reč o svega 14 odsto od ukupne cifre dogovorene s timom ovog komada, navodi se u saopštenju ove teatarske institucije.

Ni godinu dana nakon premijere predstave „Bludni dani kuratog Džonija“ Novosadsko pozorište nije ispunilo svoje ugovorene obaveze i isplatilo u celini dogovorene iznose autorskih honorara, saopštila je juče autorska ekipa ovog komada, koji je preksinoć izveden u okviru 67. Sterijinog pozorja.

Reagujući na navode ekipe komada „Bludni dani Kuratog Džonija“ da su od premijere, 28. juna 2021. do danas, brojni pokušaji da stupe u kontakt sa upravom Novosadskog pozorišta povodom izmirenja duga do iznosa koji su utvđeni njihovim autorskim ugovorima, bili ignorisani, ovaj teatar u saopštenju dostavljenom našoj redakciji precizira „tačan iznos pomenutog duga i uzroke nastanka istog“.

Ovo pozorište u saopštenju navodi da je na osnovu autorskog ugovora potpisanog sa rediteljkom Jovanom Tomić „njen honorar utvrđen na 5.000 evra u neto iznosu, a da je na današnji dan dug Novosadskog pozorišta prema Tomićevoj 86.498 dinara“.

„Na osnovu autorskog ugovora potpisanog sa dramaturgom Dimitrijem Kokanovim, njegov honorar je utvrđen na 2.000 evra u neto iznosu. Na današnji dan dug Novosadskog pozorišta prema Dimitriju Kokanovu iznosi 34.599 dinara“.

Honorar autora muzike Luke Mejdžora utvrđen je na 1.500 evra, a dugovanje iznosi 25.949 dinara; koreografa Igora Koruge na 2.000 evra, a dug je 34.599 dinara; scenografkinje Jasmine Holbus 2.500 evra, a dugovanje je 43.249 dinara.

Scena iz predstave Foto:Jovana Ibrajter

„Novosadsko pozorište ne poriče činjenicu o ovom dugovanju, koja u celosti iznosi 224.896 dinara, što je oko 14 odsto od celokupnog iznosa ugovorenih honorara“, objašnjavaju u ovom teatru, ukazujući pride da je dug nastao usled drastičnog prekoračenja troškova materijala i troškova izrade scenografije za predstavu „Bludni dani Kuratog Džonija“, do kojeg je došlo uprkos višestrukim upozorenjima menadžmenta Novosadskog pozorišta.

„Dogovoreno je da se honorari isplate naknadno u ratama – dve rate su do sada isplaćene, a treća predstavlja gore navedene iznose“, ističu u ovom teatru, a zastoj u isplatama ostatka duga pravdaju „posledicama niskog prihoda sopstvenih sredstava od prodaje ulaznica za predstavu:

„Pomenuti projekat je u kući, od dana premijere do danas, izveden 11 puta, a predstavu je u proseku po izvođenju pogledalo 36, 37 gledalaca (od toga je u proseku bilo prodato oko 24 karte). Ovako mali broj gledalaca posledica je rešenja scenskog prostora predstave (kojim je limitiran broj publike, a takođe postoji problem i sa dislociranjem predstave, odnosno njenim odlaskom na gostovanja), na koji je menadžment takođe upozoravao. Novosadsko pozorište ne osporava dug u navedenim iznosima i izražava potpuno razumevanje u odnosu na potrebu dodatnog samoreklamiranja koleginice Jovane Tomić, ma koliko to u stručno-moralnom smislu moglo da bude predmet debate“, navodi se na kraju saopštenja koje su potpisali direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel i umetnički rukovodilac Robert Lenard.

Bonus video: Otvaranje Sterijinog pozorja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar