Srdjan Dragojevic, Nebojša Pajkić
Srđan Dragojević i Nebojša Pajkić Foto: N1, Zoran Lončarević

Nebojša Pajkić je na konkursu Filmskog centra Srbije, glasajući u "užem izboru" za moj projekat "Škartovi" dodelio najniže ocene u svim kategorijama, uključujući i kategorije koje se tiču mog dosadašnjeg dela, time je svesno uticao na ishod glasanja i učinio sa etičke i krivične strane delo nedopustivo filmskom profesionalcu, naveo je reditelj Srđan Dragojević u pismu Udruženju filmskih umetnika, tražeći da ova organizacija zbog reaguje i .

„Mislim da stvari moraju biti transparentne. Protiv potuljene i podmukle svinjske diktature može se samo – iskrenošću“, poručio je reditelj Srđan Dragojević na svom profilu na Fejsbuku podelivši dopis koji je pre dva dana uputio predsedništvu Udruženja filmskih umetnika Srbije i Sudu časti ove organizacije.

„Na prethodnom konkursu Filmskog centra za filmove sa bioskopskim potencijalom, Udruženje filmskih umetnika, čiji sam i ja dugogodišnji član, predložilo je gospodina Nebojšu Pajkića za jednog od članova komisije. U ulozi selektora, gospodin Pajkić je, svojim glasanjem, naneo štetu ugledu ovog Udruženja, ali i sopstvenom, jasno se opredelivši da izađe iz okvira profesionalne etike i objektivnosti“, piše Dragojević.

Mislim da stvari moraju biti transparentne. Protiv potuljene i podmukle svinjske diktature moze se samo – Iskrenoscu….

Posted by Srdjan Dragojevic on Понедељак, 28. септембар 2020.

Dragojević navodi da je Pajkić na konkursu njegovom projektu „dodelio najniže ocene u svim kategorijama“, čime je „uticao na ishod glasanja“.

„Naime, gospodin Pajkić je, glasajući u ‘užem izboru’ za moj projekat ‘Škartovi’ dodelio najniže ocene u svim kategorijama, uključujući i kategorije koje se tiču mog dosadašnjeg dela, uspeha filmova na domaćem i međunarodnom planu, pa i u kategorijama koje se tiču ostvarivosti i značaja projekta. (Napominjem da je reč o završnom delu trilogije sa filmovima ‘Lepa sela lepo gore’ i ‘Rane’ i da sam dva prethodna filma snimio u koprodukcijama šest i sedam evropskih zemalja.)

Nebojša Pajkić
Nebojša Pajkić Foto: Goran Srdanov

Ovim je gospodin Pajkić svesno uticao na ishod glasanja o čemu će, u krajnjoj instanci odlučivati sud, i svesno učinio, sa etičke, ali i krivične strane, delo koje je nedopustivo filmskom profesionalcu. Njegov lični sud vezan za scenario je njegovo neopozivo pravo, ali je svojim delovanjem i namernim davanjem najnižih ocena u kategorijama koje se lako mogu sagledati i izmeriti, pokazao neobjašnjiv, lični animozitet i nedostatak objektivnosti koji je, po mom mišljenju, za osudu“, naveo je režiser.

Srđan Dragojević Foto: N1

Dragojević je zatražio reakciju Udruženja i sankcije prema Pajkiću, navodeći da će u suprotnom njegov ostanak u toj organizaciji nemoguć.

„Ocenu ovakvog gesta prepustiću vama, ali, bojim se da, ukoliko niste spremni na sankcije prema gospodinu Pajkiću, moj ostanak u ovom udruženju postaje koliko izlišan, toliko i nemoguć.

To što živimo u vreme koje pogoduje poltronima, ćutolozima, klimoglavcima i kukavicama, lukrativnim konformistima i ‘ketmanima’ svih boja i opredeljenja, upravo nalaže da se na ovakve slučajeve ne žmuri, već da se na primere ovakvog, i ljudskog i profesionalnog, bešćašća i reaguje i da se zauzme stav“, piše Dragojević.

Reditelj dodaje i da „nema ni najmanju žellju da vrši pritisak na cenjene kolege“, ali da je on odlučio da ne ćuti.

„Priznajem da bi sve, osim još jednog ‘zabijanja glave u pesak’, za mene bilo neverovatno iznenađenje. Dugogodišnje ćutanje i ‘politika nezameranja’ nas je i dovelo tu gde smo. Moguće da je baš to, u vremenima bešćašća, jedini izbor. No, to moj izbor nije. Uz sve posledice koje, za odbijanje prihvatanja ovakve realnosti, sa radošću prihvatam“, zaključio je Dragojević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare