Srđan Dragojević Foto: Dalibor Danilović

U žiriju koji odlučuje o spomeniku ocu srpske nacije, nesporno potrebnom, vidim i Kusturicu i Markovića, ali nikako ne vidim Selakovića niti dekana pravnog fakulteta, istakao je reditelj Srđan Dragojević, komentarišući oštru polemiku svojih kolega povodom postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu.

Dragojević je na tviteru napisao da mu se ne sviđa polemika dva reditelja koje ceni i uz čije je filmove nekada učio.

“Stojim pri stavu da moramo zajednički uraditi nešto za opšti interes i biti u tome složni. Ali i pri tome da učešće u umetničkim žirijima mora biti praćeno odsustvom političara u istim”, ocenio je Dragojević.

Kada se u domen estetskog umeša politika, šanse da se stvari zakomplikuju se – dramatično povećaju, ocenjuje on.

“To pokazuje i ovaj slučaj i polemika oko spomenika, koji je takav kakav je”, piše Dragojević i konstatuje:

“O stvarima Umetnosti-Umetnici, najbolje sa veoma različitim svetonazorima. Tako u demokratskom društvu!”.

Polemika između Gorana Markovića i Emira Kusturice započeta je Markovićevim otvorenim pismom u kom je pozvao svog kolegu da se javno ogradi od „katastrofalnog“ spomenika Stefana Nemanje.

“Emire, prijatelju, bar se ogradi od ove katastrofe. Ja sam siguran da ti se ne sviđa ono što ste izabrali ali, ako ništa drugo, bar to reci, jasno i glasno. Inače, gde će ti duša… Dovoljno je da siđeš malo u naš grad i pogledaš preostale građevine podignute između Prvog i Drugog svetskog rata. Siguran sam da će te one uveriti kako je moguće grad uređivati ljubavlju i osećajem za stilsku lepotu. I da nije potrebno urbanističkim promašajima, arhitektonskim neukusom i spomeničkim šundom služiti prostaka na vlasti, koji će ionako uskoro otići. Ne u istoriju, već u zaborav.”, napisao je Marković.

Kusturica mu je odgovorio takođe otvorenim pismom, u kom je odbio da se ogradi od idejnog rešenja spomenika Nemanji kritikujući  Markovićeve stavove, to što je radio film o francuskom filozofu Bernaru-Anriju Leviju, „psu rata“,  i posebno pozivanje na dušu („Gde će ti duša“, pitao je Marković Kusturicu.)

“Tražiš da se moralno distanciram ne samo od spomenika imenjaku Nemanji, nego i od autora koji je u Njujorku postavio spomenik Lenonu, u Moskvi ruskom caru, i da ne nabrajam sve ukrase koje je ruski umjetnik i akademik Aleksandar Rukavišnjikov rasuo po svijetu. Kada bih bio prisiljen da te javno prozovem da nešto mijenjaš, insistirao bih da se odrekneš borbe protiv „malignog Ruskog uticaja” (ovo je samo jedna u nizu akcija u kojima ti učestvuješ od devedesetih otkad djeluješ na sceni dostavljanja i prijavljivanja svog naroda zapadnom hegemonu i sada si se okrenuo protiv mene ). Umjesto toga, recimo, pozivam te da izoštriš smisao za stradanje hrišćana na Kosovu i Metohiji ili u Crnoj Gori? Ne samo zbog hrišćanske kulture nego i tvoje sekularne građanske politike kojom se, za razliku od mene, baviš, a ne znaš da ona ne postoji bez istorije koju je upravo Stefan Nemanja, imenjak, započeo na Balkanu.”, naveo je između ostalog Kusturica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare