Dragan Ambrozić, Foto: Goran Srdanov

Uvodimo novu rubriku: domaći specijal za Novu godinu – predstavljamo vam naše izabrane underground talente vredne pažnje tokom 2022. Neki od njih su potpuno novi na sceni, a neki već od ranije prisutni, ali su potpuno promenili fazon, i sad su kao novi.

Među njima se možda kriju biseri mainstreama koje ćemo otkriti u sledećoj godini, a svakako već imaju umetnička postignuća vredna pažnje.

Zaključićete i sami: ako ništa drugo, muzičkog talenta u ovim krajevima ne nedostaje.

ŠAJZERBITERLEMON

Beogradski pank rok bend najmlađeg naraštaja, brzo evoluira u pravcu samosvesnije i složenije muzike koja zaslužuje svaki respekt. Obratite pažnju na singl što najavljuje njihov drugi album:

„Strepnja“

SITZPINKER

Jedan od najboljih sastava Hali Gali underground generacije, okupljene 2019. na istoimenoj kompilaciji, proširuje jezik novog garažnog rokenrola elektro dodacima i ženskim glasom. Od njihovog debija se s pravom mnogo očekuje, a neku ideju kako će zvučati donosi nam singl „Sudan“:

„Sudan“

„Da li“

GAZORPAZORP

Uživo spadaju među najbolje nove underground bendove iz Srbije, sa masivnim, a ipak slojevitim zvukom koji vas nosi kao reka. Dugoobećavani debi album mora izaći 2022, da bi se njihov kultni status pretvorio u nešto opipiljivo:

„El matador“

KLOTLJUDI

Najbolje čuvana tajna ovdašnje rok scene, svakako su Klotljudi, uzbudljivo koncertno iskustvo sa  noise-susreće-Iggyja-Popa pristupom, o kome dugo pričate kad ih jednom vidite. Istovremeno satira na rokenrol, i rokenrol kao sredstvo kritike društva. Upravo objavljeni drugi album „Fašizam ljubavi“ uzbudljiv je programski umetnički dokument, za koga se nadamo da će ih konačno dovesti do zaslužene šire zapaženosti tokom 2022.

„Jozef Heler“

TIPON

Još jedan izdanak Hali Gali kompilacije, inspirisan neo-gothic estetikom, a predvode ga dve devojke, Lola Miković i Ivana Posrkača. Kad kažemo da ovaj demo zvuči kao bilo koji dobar underground bend, ma gde na svetu, mislimo to kao kompliment:

„Zgodna“

OLIVERA POPOVIĆ

Kantautorka bazirana u Novom Sadu, već je privukla pažnju rokerskim nastupima samo sa gitarom. Nedavno nam se predstavila u slatkom neo-soul izdanju, koje baš nikog nije ostavilo ravnodušnim:

„Drama Queen“

„Dupe“

IVA LORENS

Intrigantan soul-pop, kakvog u našoj produkciji nismo imali previše puta da čujemo kompetentno izvedenog, donosi nam Ivu Mišović Lorens kao obećanje jednog novog, ponosnog srpskog mainstreama:

„Svitanje“

„Zima“

BOHEMIJA

Autorski pop sa jazzy aranžmanima i tekstovima koji imaju puno duha, privlači sve više poklonika ovom niškom bendu, koji nije tu od juče – odličan primer kako komunikativnost nipošto ne mora kompromitovati umetnost. Proverite sami koliko njihov treći albim „Putujemo“ ima očiglednog mainstream potencijala:

„Prsla sam“

„Levo oko“

VIZELJ

Ne samo da je Aleksa Nedić pokretač Hali Gali festivala, nego je sa svojim bendom Vizelj pošteno i dugo nametao garažnu rok estetiku kao novi zvuk u gradu. Sad ima pravo da promeni stil i otkrije dance muziku na svoj način, čime možda dođe do nove publike:

„Mislim da sam plav“

„Ne vidim te od dima“

AZZA & KAPALE

Elektro-kabare u kome je sve moguće, i u čijem kovitlacu imidža nalazimo duboku kritiku moralnog kolapsa srpskog društva. Istoimeni album nameće ih kao jedno od najupečatljivijih ekstremnih pop iskustava u ovom krajevima:

„Gej Karađorđe“

LENHART TAPES 

Vladimir Lenhart se već dugo poigrava vokmenima i analognim snimcima, na tragu legendarne ploče Briana Enoa & Davida Byrnea „My Life in the Bush of Ghosts“ (1981), sa kojom je počela umetnička primena estetike semplovanja u popularnoj muzici.

Međutim, tek je sa upravo izdatim albumom „Duets“ i formiranjem Orchestra za izvođenje uživo dosegnut vrhunski nivo predstavljanja ideje kombinovanja elektronske i ovdašnje etničke muzike. Projekat koji može ovu sredinu predstavljati svuda u inostranstvu:

„Nestiskaj mi milý ručku“ (ft. Svetlana Spajić)

„Baresha“ (feat Zoja B)

KENE BERI

I evo nas konačno tamo gde se odvija stvarna akcija – u klubu, i oko njega, gde Kene Beri provodi vreme, i sa Spejs Noksijem i Zicer Inc. ekipom već dugo proizvodi ulični trep bez dlake na jeziku. Primetna je povećana aktivnost i posvećenost karijeri, te će možda ova godina biti godina nečega što će ličiti na mainstream uspeh, za koga je zreo – ako ga tako nešto uopšte zanima.

„Instagram ime“

Bonus video:

Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar