Domaći filmovi koje (ne)ćemo gledati u bioskopima

Kultura 17. jul. 202008:52 > 18. jul. 2020 13:25
Podeli:
Kadar iz filma "Vikend sa ćaletom", Foto: FCS

Desetak domaćih igranih filmova završeno je još pre pandemijske krize ili su trenutno u postprodukciji, a da li će ih i kada publika videti u bioskopima pod velikim je znakom pitanja. Čekajući premijeru pred domaćom publikom, producenti i tvorci ovih ostvarenja konkurišu u međuvremenu na još neotkazane festivale u svetu, sa nadom da će negde moći da ih prikažu.

– Ne znamo još ništa, još pokušavamo da vidimo šta je moguće u ovo vreme korone. Apliciramo trenutno na festivale u svetu, ali je izvesnije da premijere „Živog čoveka“ neće biti ove godine, nego tek sledeće, da li na Festu ili nekom drugom festivalu – kaže Uroš Lazić iz producentske kuće „Salt“ koja je stala iza uveliko završenog filma u režiji Olega Novkovića po scenariju Milene Marković.

Nikola Đuričko u filmu „Živ čovek“, Foto: FCS/Jovan Ilić

U filmu o ostarelom rokeru koji saznaje da mu je ćerka trudna, a da on nije biološki otac svom sinu, nakon čega napušta porodicu, dospeva u vrtlog droge i seksa i završi na ivici smrti igraju Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Krstović, Marta Bjelica, Sonja Kolačarić, Ivana Vuković i Stefan Trifunović.

„Korisnici“ u režiji Ivana Ilkića prvi je među filmovima koje bi mogli da budu prikazani. Nastao u koprodukciji Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske, sa slovenačkom glumicom Marušom Majer i hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom, smešten je u jedan dom za decu i mlade ometene u razvoju i govori o ljubavnom trouglu između štićenika.

Iz filma „Korisnici“ Foto:Promo/FCS

– Film „Korisnici“ je završen, prijavljen je za festival u Veneciji i trenutno je u najužem izboru za prikazivanje. Da li će biti i prikazan biće poznato 23. jula – navode u Filmskom centru Srbije, koji je stao iza ovog ostvarenja.

Venecijanski festival bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude održan od 2. do 12. septembra.

Na domaću premijeru krajem oktobra ili u novembru računa ekipa filma „Dara iz Jasenovca“. Film u režiji Predraga Gage Antonijevića po scenariju Nataše Drakulić govori o detetu iz zloglasnog logora u NDH, koju pred kamerama predstavlja devojčica Biljana Čekić, a pored glumaca iz Republike Srpske, u vodećim ulogama su i Marko Janketić, Nataša Ninković, Igor Đorđević, Radoslav Rale Milenković, Bojan Žirović, Vuk Kostić, Tatjana Kecman…

Iz filma „Dara iz Jasenovca“ Foto:Promo/MCF

Film „Vikend sa ćaletom“, koji je Miroslav Momčilović režirao po svom scenariju, trebalo je premijerno da bude prikazan u maju, ali je pandemija koronavirusa poremetila te planove.

– Do pre 10 dana sam mislio da će premijera biti u septembru. Međutim, sada je sve neizvesno. Imam utisak da bioskopa neće biti do Nove godine, ako ne i do proleća – razmišlja Momčilović.

Miroslav Momčiloić, Foto: E-stock.us/Miloš Rafailović

Za maj je prvobitno bila planirana i premijera filma „Kelti“ Milice Tomović, koji je ona režirala po svom scenariju napisanom zajedno sa Tanjom Šljivar, a sada je, saznajemo u FCS, film je prijavljen i za festivale u oktobru, ali je još neizvesno da li će i na kojoj od smotri biti prikazan. U Filmskom centru Srbije za ovaj film mogli su da nam kažu samo da će „čim bude svetska premijera, publika moći da ga vidi i kod nas“.

Olga Odanović u filmu „Kelti“, foto: FCS-Irena Canić

U film o neobičnoj rođendanskoj proslavi u Beogradu 1993. godine igraju Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović i Jovan Belobrković.

Na festivale na jesen, prema informacijama kojima raspolažu u FCS, računa i ekipa filma „Nebesa“ koji je Srđan Dragojević režirao po svom scenariju.

U ovoj „priči o čudima, neobičnoj i provokativnoj komediji o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i, često, suprotan efekat“ igraju Goran i Bojan Navojec, Srđan Todorović, Nikola Pejaković, Ksenija Marinković, Nataša Marković, Anđelka Prpić, Ana Mandić i Miloš Samolov.

Film „Nebesa Srđana Dragojevića, foto FCS-Andrej Bogatinoski

Šansu da prikaže svoje ostvarenje na festivalima tokom jeseni traži i ekipa dugo očekivanog filma „Strahinja“ u režiji Stefana Arsenijevića. Film o Strahinji, impulsivnom Afrikancu iz Malija i migrantskoj krizi, nastao je u koprodukciji Srbije, Francuske, Luksemburga i Bugarske, a uloge su poverene međunarodnoj glumačkoj ekipi u kojoj su Ibrahim Koma, Nensi Mensa-Ofei, Maksim Halil, Rami Fara, Nebojša Dugalić, Slaviša Čurović, Strahinja Blažić, Jelena Mihajlović, Radovan Miljanić, i Vladimir Grbić.

Slika iz filma „Strahinja“, FCS-Aleksandrija Ajduković

U produkcijskoj kući „Art&Popcorn“, koja je iz Srbije stala iza ovog ostvarenja, samo kratko kažu da se prijavljuju na festivale i da ne žele da najavljuju premijeru sve dok neki od datuma ne bude izvestan.

Filmovi u postprodukciji

Premijera „Jedinog izlaza“ u režiji Darka Nikolića, po scenariju Marka Popovića, prvobitno je planirana za kraj septembra ili početak oktobra, međutim i to je trenutno neizvesno.

– Film je u postprodukciji, trenutno se rade obrada zvuk i muzika i on bi mogao u avgustu da bude završen. Premijera je prvobitno planirana za kraj septembra, početak oktobra, ali se zbog ukupne situacije sa koronom ne zna ništa, festivali se otkazuju, a ne zna se ni kada će proraditi bioskopi. Film je, prema onome što znam, prijavljen i za neke od festivala, ali sve se menja iz dana u dan. Čekamo informacije od distributera, a prema onome što kažu, i bioskopi bi mogli da prorade sredinom avgusta, pa ćemo videti – kaže reditelj Darko Nikolić.

Sa snimanja filma „Jedini izlaz“ Foto: Darko Nikolić

U njegovom debitantskom celovečernjem ostvarenju, „savremenom trileru sa vešto inkorporiranim elementima horora i angažovane socijalne drame“ u glavnoj ulozi je Anđelka Prpić, a igraju i Olja Hrustić, Ljubomir Bandović, Danica Maksimović, Janko Popović Volarić, Nikola Ristanovski, Milena Predić, Milan Čučilović, Slobodan Beštić, Radoslav Milenković, Vanja Ejdus, Marko Janjić i Miloš Vlalukin.

U postprodukciji je i „Mrak“ scenariste i reditelja Dušana Milića, sa Mionom Ilov, Danicom Ćurčić, Slavkom Štimcem, Nikolom Rakočevićem i Koletom Angelovskim. U producentskoj kući “This and That“ koja je stala iza ovog ostvarenja kažu da trenutno nemaju informacija o tome gde će i kada film biti prikazan“.

„Heroji radničke klase“ u režiji Miloša Pušića, sa Borisom Isakovićem i Jasnom Đuričić u glavnim ulogama je, prema našim saznanjima, izmontiran i na njemu je ostalo „još oko tri nedelje posla“ u postprodukciji, završeno je i snimanje filma Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“.

Komentari

Vaš komentar