Bioskop Sinepleks Foto: Marija Jakovljević/Nova.rs

Prikazivači i distributeri filmova u Srbiji obratili su se prošle sedmice Vladi i zatražili finansijsku pomoć, u suprotnom, kako su naveli, domaći bioskopi neće dočekati kraj pandemije koronavirusa.

Bioskopska mreža kod nas trenutno je u najozbiljnijoj krizi još od 90-ih godina prošlog veka. Otvaranje bioskopa koje je bilo planirano za 1. jul, zbog pogoršanja epidemiološke situacije i porasta obolelih od koronavirusa, odloženo je najmanje mesec dana.

Početak distribucije novih filmova u svetu pomeren je za sredinu avgusta, pa je pre nekoliko dana direktor „Megakoma“ i Kombank dvorane Igor Stanković za Nova.r rekao da ne vidi kraj tunela u koji smo upali.

– Mi smo sada već u agoniji – kaže za Nova.rs Nebojša Ćetković, predsednik Sekcije distributera pri Privrednoj komori Srbije i direktor kompanije „Art Vista“, koja se bavi distribucijom filmova i poseduje dva bioskopa (beogradski „Roda Sinepleks“ i novosadski „Arena Sinepleks“).

– Bez prihoda smo od uvođenja vanrednog stanja sredinom marta i sada se već plašimo najgoreg scenarija. Ako se ova situacija nastavi još dva-tri meseca bojimo se da bi moglo da se desi da bioskope više ne otvorimo zbog finansijskog kraha – dodaje Ćetković.

Ovakav razvoj situacije naveo je prošle sedmice prikazivače i distributera da zatraže pomoć od Vlade Srbije. Oni traže da Vlada nastavi sa isplatom minimalca zaposlenima u onim granama industrije koje su pogođene epidemijom. Pored prikazivanja i distribucije filmova to su i turizam i ugostiteljstvo.

Kombank dvorana, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nebojša Ćetković kaže da mnogo očekuje od Vladine najave da se pomoć uputiti najugroženijim granama privrede ali naglašava da nisu sve delatnosti isto pogođene.

– Mi smo u najgoroj situaciji, davljenici kojima je potrebna bar slamka. Bioskopi imaju mnogo zaposlenih, zakupljuju velike prostore, dugovi nam se gomilaju, a prihod nemamo pet meseci. Ako se ovo nastavi nećemo imati sredstva da platimo radnike, zakup, ni mesečne troškove – kaže Ćetković.

Pročitajte još:

On navodi da bioskopi ne rade, da su s druge strane komunalni troškovi visoki, a moraće da plate i poreze i doprinose na zarade zaposlenih.

– Nisu nam oprošteni porezi i doprinosi. Nagomilaće se i morali bismo da napravimo spektakularan prihod na početku sledeće godine kako bismo mogli sve to da isplatimo. Ukoliko opet dođe do pomeranja distribucije novih filmova, bićemo u bezizlaznoj situaciji. Minimum koji bi Vlada mogla da učini da sačuvamo bioskope jeste da nastavi sa isplatom minimalnog dohotka za radnike bar još tri meseca, da nam otpiše poreze i doprinose na zarade za isti period i odobri jednokratnu finansijsku pomoć koju bismo iskoristili za smanjenje dugova – navodi direktor kompanije „Art Vista“, distributera filmova „Balkanska međa“, „Južni vetar“, „Taksi bluz“, koji su bili među najgledanijim ostvarenjima u bioskopima pre uvođenja vanrednog stanja.

Premijera filma „Hotel Beograd“ uoči uvođenja vanrednog stanja, Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Od filma „Hotel Beograd“ smo očekivali da puni bioskopske sale, ali je odmah nakon premijere uvedeno vanredno stanje. Trebalo bi da se snima i nastavak „Južnog vetra“. Imamo čemu da se nadamo, samo je pitanje da li možemo da dočekamo trenutak početaka rada bioskopa. U ovoj situaciji i sa ovolikim troškovima, bez prihoda i bez pomoći Vlade Srbije teško. Na ovom tržištu smo preko dve decenije i nikada nismo bili u ovakvoj situaciji – naglašava Ćetković i dodaje:

– Nismo dobili ni više ni manje nego što su dobila sva preduzeća u Srbiji – tri isplate minimalca za zaposlene i odlaganje poreza i doprinosa do sledeće godine, a mi smo industrija koja je prva stala i bićemo poslednji koji ćemo početi da radimo, jer je osnovni preduslov za otvaranje bioskopa nestanak virusa ili njegova kontrola.

Prikazivači i distributeri su se u maju preko Privredne komore već obraćali Vladi za pomoć, ali odgovora nije bilo.

Procenjeni gubitak prikazivača i distributera za ovu godinu bio je oko sedam miliona dolara, pod uslovom da biskopska mreža oživi u julu. Sada je jasno da od toga neće biti ništa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare