Detalj iz filma "Oženiću celo selo" Željka Mirkovića Foto: promo

Najveći svetski festival dokumentarnog filma IDFA od juče je na svom sajtu omogućio besplatan pristup za gledanje 302 filma snimljena od 1988. do 2019. godine. Među festivalskim hitovima je i pet domaćih filmova i koprodukcija.

Organizatori Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Amsterdam (IDFA), najveće baze dokumentarnih filmova, odlučili su besplatno ponude na internetu više od 300 filmova iz svoje kolekcije, kao poklon profesionalcima i ljubiteljima filma primoranim da ostanu kod kuće tokom pandemije koronavirusa.

Među filmovima za besplatno gledanje su i značajni evropski dokumentarci i festivalski hitovi “Solar Mama” (2012), “On the Way to School” (2008), “Who will be a Gurkha“ (2012), „Runaway“ (2001) ili “Ukrainian Sheriffs” Romana Bondarčuka iz 2015. godine.

Iz filma „Kavijar konekš“ Foto: promo

Pred gledaocima je i pet domaćih ostvarenja i koprodukcija: „Kavijar konekšn“ (Srbija/SAD, 2008) i „Nacionalni park“ (2006) reditelja Dragana Nikolića, „Žeđ kamenog mora“ Vladimira Perovića (Srbija/Crna Gora, 2007), „Povratak mrtvog čovjeka“ Petra Oreškovića (Srbija/Hrvatska/BiH, 2006) i „Oženiću celo selo“ Željka Mirkovića (2010).

Naslovi se mogu pretraživati prema temi, zemlji produkcije, selekciji festivala, dužini trajanja i izdanju, a kompletnom katalogu i kolekciji može se pristupiti na stranici zvaničnog sajta festivala.

Inače, ovogodišnje izdanje IDFA zakazano je od 18. do 29. novembra.