Foto: Promo

Izložba grafičkih printova, objekata i instalacija “Dodir - Keep in touch”, namenjena slabovidim i osobama sa oštećenim čulom vida autora Milana Ignjatovića biće otvorena sutra u 19 časova, u Maloj galeriji ULUPUDS, saopštili su organizatori.

Postavka je zasnovana na grafičkoj tehnici ”suvi žig” i Brajeve azbuke tako da se čitaju putem dodira i doživljavaju taktilnim putem. Na svakom otisku prikazan je određeni znak a njegov naziv ili asocijacija na Brajevom pismu, što čine celinu.

Foto: Promo

“Onovna ideja ove izložbe je da približi umetnost osobama sa ovim problemom i da im pomogne u tumačenju grfičkog jezika. U drugoj ravni ovi radovi u potpunosti komuniciraju sa osobama koji normalno vide kako bi bolje razumeli stvarnost i svet slabovidih i slepih. Suočeni smo se da se nedovoljno obraća pažnja na obeležavanje i označavanje ulica, semafora, trotoara kojim bi se osobe bezbednije i sigurnije kretale“, ističe Ignjatović i dodaje:

„Većina ljudi ne poznaje i ne razume znakove i simbole koje koriste slepi kao orjentire i putokaze, pa je ova izložba prilika da se bolje razume ovaj problem. U umetničkom smislu pokušao sam da napravim vezu između vizuelnog i taktilnog kako bi se razumela ideja i saopštila poruka”.

Milan Ignjatović je dugogodišnji likovni pedagog, član je grafičke sekcije ULUS-a i Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Zemuna.

Foto: Promo

Osnivač je i organizator DELIS-a, dečijeg likovnog stvaralaštva. U poslednje vreme oblast izražavanja mu je digitalana umetnost i grafika. Izlagao je na brojnom kolektivnim i samostalnim izložbama na kojima je i nagrađen.

Višestruko talentovan, široj javnosti je poznat kao član grupe „Duo Moderato“.

Bonus video: Govor Mrđena Bajića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar