Milan Vlajcic
Milan Vlajčić Foto:Nebojša Babić

Milan Vlajčić je pisao na enciklopedijski način takoreći o svačemu, a njegove beleške izgledale su poput beležaka postdiplomca. Ali, Milan je postdiplomirao život, jer sve je to bilo proživljeno od ulice do biblioteke, kaže za Nova.rs Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije koja će biti dom legata velikog novinara, kritičara i publiciste.

Svečana primopredaja legata istaknutog filmskog i književnog kritičara Milana Vlajčića održana je danas u Narodnoj biblioteci Srbije.

Predugovor o darivanju legata velikog novinara, kritičara i publiciste potpisali su u Narodnoj biblioteci supruga Milana Vlajčića Duška i upravnik ove kulturne ustanove Vladimir Pištalo.

Zbirku čine lična biblioteka istaknutog publiciste, novinara i kritičara „Politike“, „Blica“ i „Nove“, koji je preminuo 9. februara u 83. godini, istoga dana kada je na sajtu Nova.rs objavljena njegova poslednja kritika, u kojoj su brojni naslovi iz teorije i istorije književnosti, književne kritike, istorije umetnosti, autobiografije iz domena filma i muzike.

Takođe i velika kolekcija muzike koju je obožavao (ploče, audio kasete i diskovi s pretežno klasičnom muzikom, džezom, bluzom i rokenrolom), ali i filmova, kako domaćih, tako i inostranih u VHS i DVD formatu. Tu su i lične fotografije, praktično od rođenja, do poznih godina, a upravo na tim foto zapisima predstavljena je i ugledna porodica Milana Vlajčića, čija je glava bio njegov otac, industrijalac.

U legatu će se naći i brojne nagrade koje je Vlajčić dobijao tokom višedecenijske karijere, kao i rukopisi…

Vladimir Pištalo i Duška Maksimović Vlajčić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Nakon što je sa Duškom Maksimović Vlajčić potpisao predugovor, upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo ističe za Nova.rs da mu je jako drago da je ova kulturna institucija primila legat Milana Vlajčića:

– Gospođa Duška Vlajčić je danas, prilikom potpisivanja predugovora, rekla da Milan jedino nije pisao o baletu. Bio sam iznenađen i malo sam se i nasmejao, iako je situacija tužno-ozbiljna, jer je Milan o svemu pisao. Znate, moja prva asocijacija na Milana Vlajčića jeste film, ali naravno tu su i asocijacije na muziku, književnost i teatar. I evo ovim se i dotičemo toga od čega je sačinjen Milanov legat. To su knjige, ploče, filmovi, fotografije i jako mnogo beležaka. Milan je pisao na enciklopedijski način takoreći o svačemu. Pošto su njegove beleške izgledale poput beležaka postdiplomca, s tim što je Milan postdiplomirao život, jer sve je to bilo proživljeno od ulice do biblioteke, mislim da će taj deo legata biti najinteresantniji budućim istraživačima. Dakle, onima koji i inače koriste legate Narodne biblioteke Srbije da istražuju našu kulturu – priča za naš sajt Pištalo.

Vladimir Pištalo i Duška Maksimović Vlajčić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

I danas je, kako nam otkriva, video jednu fotografiju koja mu je bila do sada nepoznata, a zapanjila je pisca i upravnika Narodne biblioteke Srbije:

– Samo jedan delić smisla tog predugovora, koji je danas potpisan, jeste to što se iznova otkrivaju nove stvari. Gospođa Duška Vlajčić prolazi kroz tu porodičnu kolekciju i stalno iznalazi nove stvari. A jedna od njih jeste fotografija kako Milan Vlajčić intervjuiše Ežena Joneska. Pa, druga kako je u razgovoru sa Džonom Apdajkom. Same te fotografije su jako zanimljive, sve one od detinjstva do onih sa poznatim ljudima sa kojima se susretao. Veliki deo kulture naše zemlje sadržan je u tom legatu i naravno da mi je čast svaki put kada se kolekcija Narodne biblioteke obogati materijalima kao što je ovaj. To pre svega svedoči o poverenju u Narodnu biblioteku i da je najvažnija kulturna institucija u zemlji – ocenjuje naš sagovornik.

U toku je, kako nam je pojasnio Vladimir Pištalo, katalogizacija čitave zbirke, koju rade profesionalci iz Narodne biblioteke:

Vladimir Pištalo Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

– Meni je bilo jako važno da gospođu Vlajčić poštedim svih neprijatnosti. Gospodin Vlajčić je nedavno, sasvim neočekivano, otišao, a znate kako je bio pun života i kako je izgledao kao poslednja osoba koja bi mogla tako brzo da ode iz života. Legat se polako popisuje, dodaju se artefakti stalno, zbog čega je danas potpisan samo predugovor, jer se stalno otkrivaju nove stvari iz Milanove zbirke. Gospođa Duška Vlajčić ima potpunu kontrolu nad tim procesom. Kada budemo priveli proces katalogizacije kraju, to ćemo obeležiti izložbom u Narodnoj biblioteci. I ta izložba će biti podsetnik na sve oblasti kojima se jedan tako svestran čovek, kakav je bio Milan Vlajčić, bavio u životu.

Bonus video: Milan Vlajčić u Nevermajndu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar