Mlada makedonska pevačica Dina Jashari ovogodišnja je pobednica konkursa za nagradu Zadužbine „Milan Mladenović“. Pesma “Doma” osvojila je najviše glasova stručnog žirija, a nagrada je večeras dodeljena u prostoru Dorćol Platza.

– Hvala puno, hvala što podržavate umetnike iz regiona, ovo je velika podrška za mene i za moju muziku, rekla je između ostalog Dina Jashari, primajući nagradu Milan Mladenović u prepunom prostoru Dorćol Platza.

Ana Ćurčin i Dina Jashari, Dodela nagrada zadužbine Milan Mladenović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Prošlogodišnja dobitnica nagrade Ana Ćurčin, imala je tu čast da proglasi pobednika, dok je Maja Maričić, ispred Zadužbine Milan Mladenović uručila nagradu Dini Jashari,

Dina Jashari je pop zvezda u nastajanju. Sanjive harmonije, emotivni tekstovi, moderni i sveži bitovi su elementi koji se ističu u njenoj muzici. Ona je pisac i producent svojih pesama, a žanrovi lelujaju između pop i neo-soul zvuka. Nekoliko puta je već nastupala u Beogradu.

Dina Jashari i grupa Dram, Dodela nagrada zadužbine Milan Mladenović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Ja sam iznenađena. Stavila sam bila očekivanja na nulu, pa ako se desi, desi – rekla je za Nova.rs uzbuđeno mlada pevačica koja će nastupiti u sledećoj  emisiji Zorana Kesića na Novoj S, kao pobednica konkursa.

Regionalni žiri koji čine: Mile Kekin (Hrvatska), Sonja Lončar (Srbija), Matjaž Manček (Slovenija), Edo Plovanić (Hrvatska) i Dragiša Uskoković Ćima (Srbija),  preslušao je 219 pesama prijavljenih na konkurs i opredelio se za 12 finalista.

Spisak pesama koje su ušle u finale pored Dine Jashari i “Doma” je: “Brat” – Nataleé, “Fatamorgana” – Porto Morto, “Hodajmo na rukama” – Relej, “Krećem se” – Proto Tip, “Ljubimo se” – Luka Rajić, “Opet” – Ljubičice, “Oprostite, oprostite, oprostite” – Šiza, “Prjatučki” (Kdo bo rešil svet)” – Mrfy, “Riječ” – Seine, “Samo ti i ja” – Sentineo i “Zavrti me” – Šajzerbiterlemon.

Nagradu „Milan Mladenović“ po četvrti put dodeljuje istoimena Zadužbina, koja je osnovana prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila Milanova majka Danica Mladenović. Nagrada se dodeljuje svake godine na dan Milanovog rođenja, 21. septembra, sastoji se od povelje i novčanog iznosa od 3.000 evra. Žiri se svake godine menja.

Poseban poklon večeras dobila je Ana Đurić, bubnjarka Šajzerbiterlemona, – “Firchie Drums” doboš.

Ivan Fece Firči, Dodela nagrada zadužbine Milan Mladenović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U prostoru Dorćol Platza se okupio rokenrol krem Beograda, ali i brojni novinari iz sveta muzike, pisci, fotografi i menadžeri. Na početku događaja nastupio je dečiji rok hor “RocHoir” koji je uz veliko odobravanje prisutnih otpevao pesmu “Zemlja” Ekatarine Velike. Kraj hepeninga, obeležila je svirka prošlogodišnjeg pobednika konkursa Ana & The Changes.

Ana Ćurčin, Ana & The Changes Dodela nagrada zadužbine Milan Mladenović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ceremoniju dodele nagrade je vodila Ivana Bojić, a najavljeno je da će u organizaciji Zadužbine 5. novembra biti postavljena spomen ploča na zgradi u kojoj je živeo Milan Mladenović, na Novom Beogradu.

Petar Janjatović, Dodela nagrada zadužbine Milan Mladenović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nagrada Milan Mladenović ustanovljena je 2019. godine sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svоjstvene Milanovoj umetničkoj zaostavštini, a dodeljuje se za najbolju pesmu sa prostora bivše Jugoslavije na svečanosti 21. septembra – na dan Milanovog rođenja.

Sergej Trifunović, Dodela nagrada zadužbine Milan Mladenović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dobitnik prve Nagrade koja je dodeljena 2019. godine bio je bend Artan Lili sa pesmom “D.E.P.R.A”, drugi laureat bila je grupa Dram 2020. sa pesmom “Daj mi sve”, a treća je dodeljena grupi Ana & The Changes za pesmu “Tu”.

Dejan Cukić, Dodela nagrada zadužbine Milan Mladenović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Milan Mladenović je poznat kao frontmen grupe Ekatarina Velika sa kojom je izdao šest studijskih albuma. Rođen je 1958. godine, a svoje muzičke korake započeo je još kao dete. Pored EKV-a, svirao je i u grupama Limunovo drvo i Šarlo akrobata. Umro je 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju. Njegovom smrću „Ekatarina Velika“ je prestala da postoji.

Branko Rosić, Dodela nagrada zadužbine Milan Mladenović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Milan Mladenović je dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, a u Beogradu pored ulice, plato ispred beogradskog Doma omladine u centru grada nosi njegovo ime.

Bonus video: Ana Ćurčin, nagrada Milan Mladenović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar