Milan Tucović "Tajni život Ljilje Brik" detalj Foto: Promo

Dela srpskih umetnika Milana Tucovića i Saše Marjanovića izložena su na postavci  "Muzej i stvaralački dijalog br. 3 – Šta stvara vrednost?", otvorenoj krajem novembra u japanskom Muzeju perfekture Totori, koja će trajati do 27. decembra, navodi se na sajtu Ambasade Srbije u Tokiju.

Na izložbi su predstavljeni radovi iz kolekcija poznatih japanskih kolekcionara, a među njima su i slika „Nebo i More“ Saše Marjanovića i grupa objekata Milana Tucovića pod nazivom „Tajni život Ljilje Brik“.

Serija izložbi „Muzej i stvaralački dijalog“ održava se treću godinu zaredom, sa ciljem da se ohrabri istraživanje smisla savremenog sveta kroz brojne dijaloge između čoveka, stvari i prostora postavkama vrhunskih umetnika raznolike ekspresije u momentu kada se postavlja pitanje uloge muzeja u savremenom društvu.

Ova izložba donosi dela iz privatnih kolekcija, stara i nova ostvarenja umetnika čiji su radovi deo muzejske građe i razmatra pitanje „vrednosti“ umetničkog dela, kao i uloge umetnika, muzeja, galerije, kolekcionara i posmatrača, u njenom stvaranju.

Milan Tucović „Tajni živbot Ljilje Brik, detalj“ Foto: Promo

Radovi Milana Tucovića i Saše Marjanovića, koji pripadaju uglednim japanskim kolekcionarima, izloženi su zajedno sa skulpturama, slikama, fotografijama i instalacijama poznatih japanskih i međunarodnih savremenih umetnika poput Jutake Macuzave, Norijuki Haragućija, Saburo Muraoke, Li Ufana, Ričarda Sere, navodi se na sajtu naše Ambasade.

Tucović, „Tajni život Ljilje Brik“ Foto: Promo

Milan Tucović, rođen1965. godine u Požegi, iako je diplomirao vajarstvo na Fakultetu likovne umetnosti Beogradskog univerziteta, prelazi na slikarstvo i stvara dela koja su izlagana u zemlji i inostranstvu. U Japanu je prvi put izlagao još 2012. godine, a nakon toga u toj zemlji učestvovao je na samostalnim i grupnim izložbama. Samostalne izložbe je održao i u Francuskoj u Ful Galeriji i Kulturnom centru Srbije i Crne Gore, kao i Galeriji RTS-a. U martu 2019. godine, učestvovao je na grupnoj izložbi „Far Away“, u galeriji Vaseda Univerziteta u Tokiju, što je bila i njegova poslednja poseta Japanu. Iako mu je bio naručen portret rimskog pape, u avgustu 2019. godine iznenada je preminuo od srčanog udara.

Detalj sa izložbe u Japanu Foto: Promo

Saša Marjanović, koji je rođen 1976. godine u Zaječaru, magistrirao je slikarstvo na Fakultetu likovne umetnosti. Iako se u izražaju koristi mnogim tehnikama poput crtanja, slikanja, objektima i video radovima, njegovo stvaralaštvo karakteriše posmatranje ljudskih odnosa u društvu i porodici uz uticaj dokumentarnog. Na preporuku Ambasade Srbije u Japanu, dela Saše Marjanovića trebalo je da budu izložena u martu 2020. godine u Tokiju na izložbi „World Art Tokyo 2020“ u okviru manifestacije „Art Fair Tokyo 2020“, koja je odložena usled epidemiološke situacije.

Od svog osnivanja 1972. godine, Muzej perfekture Totori je kroz naučna istraživanja, sakupljanje arhivske građe, izložbe i edukativne programe, kontinuirano sprovodio aktivnosti sa ciljem da očuva kulturu i umetnost, kao i da se budućim pokolenjima omogući da istu naslede, podsećaju iz Ambasade Srbije u Tokiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar