Dejan Tiago Stanković, Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Dejan Tiago Stanković, autor romana "Zamalek" dobitnik je Evropske nagrade za književnost za 2021. godinu, saopšteno je danas na onlajn pres konferenciji iz Brisela.

Nagrade prestižnog priznanja Evropske unije za književnost, dobilo je ove godine 13 autora iz 13 zemalja. U žiriju koji je odlučivao o tome koje će se knjige iz Srbije naći ove godine u konkurenciji bili su izdavači Bora Babić i Ivan Bevc, urednica Ana Pejović i pesnik, kritičar i izdavač Nenad Šaponja kao predsednik.

– Zadovoljstvo mi je što mogu da otkrijem ime laureata iz Srbije. To je roman „Zamalek“ Dejana Tiaga Stankovića. Žiri je bio impresioniran veštom jezičkom imaginacijom autora. Radnja romana je smeštena u Kairo, likovi različitih nacionalnosti nose sa sobom sudbine koje su obojile 20. vek, što sve na duboko literarni način zanima čitaoce u Srbiji. Ovaj roman, na fonu je sa „Aleksandrijskim kvartetom“ Lorensa Darela, čuvenom knjigom, i donosi izuzetno snažnu književnu priču. Čestitamo – rekao je Šaponja, obrazlažući odluku žirija.

Pored Stankovića, u užem izboru za ovo prestižno priznanje iz Srbije bili su i Filip Grujić sa romanom „Podstanar“ (Lom), Zvonka Gazivoda sa knjiigom „Hostel Kalifornija“ (Geopoetika) i autor „Prekrasnih ruševina“ (Dereta) Savo Stijepović.

Nagrada Evropske unije za književnost, kako se ovo priznanje zvanično zove, ustanovljena je 2009. godine da bi se ukazalo na različitost glasova u savremenoj beletristici, kao i da bi se podstaklo međusobno upoznavanje književnosti koja nastaje na različitim jezicima. Pored pisaca iz zemalja članica Evropske unije, konkurišu i autori iz drugih evropskih zemalja, a ove godine na listi nominovanih bilo je i troje stvaralaca iz Tunisa. Prema propozicijima, iz svake od 14 zemalja bira se jedan laureat, a sleduje mu novčana nagrada od 5.000 evra i, što je još važnije, podrška fondova za prevođenje na druge jezike i promociju u drugim zemljama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare