Iz opere Rigoleto SNP-a Foto: Printscreen/YouTube/Српско народно позориштe

Na današnji dan 1861. godine osnovano je Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu. Tim povodom na Sceni "Jovan Đorđević" u 19 sati biće održan koncert operskih arija koji će biti  emitovan.onlajn.

Osamnaest najlepših operskih arija, poznatih vokalnih numera i popularnih melodija koje će razgaliti publiku – od večne klasike „Nessun dorma“, „Habanera“, „La donna è mobile“, narodne ruske „Oči čarne“, do novijih muzičkih žanrova i tema „Granada“, „Con te partirò“, i mjuzikla „Jadnici“, „Violinista na krovu“…

Na onlajn koncertu, koji je dostupan na linku, nastupaju prvaci Opere Jelena Končar, Saša Štulić i Vasa Stajkić, Orkestar Opere, a dirigent je gost iz Italije Andrea Solinas.

Srpsko narodno pozorište osnovano je u tadašnjoj Carevini Austriji u vreme buđenja nacionalne svesti i borbe za slobodu. Gostovanje pozorišne družine Jovana Kneževića 1860. podstaklo je Jovana Đorđevića da napiše više članaka u „Srbskom dnevniku” o nužnosti osnivanja ove ustanove. Pripreme oko osnivanja vršili su Svetozar Miletić, Stefan Branovački, Jovan Đorđević i Jovan Jovanović Zmaj.

Za Dan SNP uzet je datum kada su Zmaj i Branovački uputili poziv da se prilozima pomogne otvaranje pozorišta. Toga dana dodeljuje se najprestižnije priznanje Nagrada „Jovan Đorđević“.

Ove godine, svečana akademija, uručenje medalja i najvišeg priznanja SNP-a, godišnjih nagrada i pohvala, uz kraći umetnički program, koja će biti zatvorenog tipa zbog preventivnih mera, biće održana 30. marta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar