Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER, EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Verovatno ću uraditi još samo jedan film, jer uzbuđenja više nema u ovom poslu, priznao je slavni holivudski sineasta, glumac i reditelj Vudi Alen svom mlađem kolegi Aleku Boldvinu.

Dvojica holivudskih legendi, koji su u poslednje vreme omraženi u američkoj „fabrici snova, Vudi Alen i Alek Boldvin ispričali su se u virtuelnoj sferi sinoć kada je glumac intervjuisao starijeg kolegu, u čijem je filmu „Rimu, s ljubavlju“ igrao. I to putem Instagrama.

Iako se, zbog tehničkih poteškoća, intervju, emitovan uživo na Boldvinovoj Instagram stranici, tri puta prekidao svi oni koji su ga pratili mogli su da čuju silna otkrića. Naime, Alen se Boldvinu poverio da mu je, posle gotovo 50 naslova u filmografiji, dosta tog posla.

– Verovatno ću uraditi još samo jedan film, jer uzbuđenja više nema u ovom poslu. Čitav taj efekat bioskopi više nemaju zbog striminga. Kada sam počinjao, uradio bih film koji bi bio u svim živim bioskopima i publika je hrlila u sale. A sada uradiš film i jedva da se koju nedelju pušta u bioskopima, i onda odmah ide na striming platforme. Ljudi danas vole da sede kod kuće i gledaju filmove na svojim velikim TV ekranima. Nije bilo tako kada sam ja ulazio u ovaj posao. I više ne osećam nikakvo uživanje – priznao je Alen, koji je upravo objavio novu knjigu naslovljenu „Zero Gravity“.

Foto: INSTAGRAM / Planet / Profimedia

Poslednji Alenov film, kako podseća „Holivud riporter„, „Rifkin’s Festival“, u kojem se plete priča o piscu koji prati svoju suprugu publicistkinju na festival u Španiji, nije ni doživeo da „zaigra“ u bioskopima, već je odmah pušten u onlajn sferu.

Nema više uzbuđenja, zabave u stvaranju filmova. Ne znam više šta da mislim o pravljenju filmova. Uradiću još jedan i videću onda šta dalje – iskren je bio Alen, koji je otkrio Boldvinu da će taj film „smestiti“ u Pariz i početi da ga snima na jesen. U detalje, međutim, nije hteo da ulazi.

Miljenik publike i kritike, posle 55 rola na malom i velikom ekranu, pedesetak naslova koje je potpisao kao reditelj, silnih scenarija, četiri nagrade Oskar, ali i bavljenja džez muzikom, poslednjih godina, međutim, postao je neka vrsta holivudskog izgnanika. Sve je počelo davno, kada je Vudi Alen oženio Sun Ji Previn, usvojenu ćerku njegove bivše partnerke Mije Farou. A nastavilo se stravičnim optužbama koje je izrekla Alenova ćerka Dilan – da ju je seksualno zlostavljao kao dete. Desilo se to, navodno, 1993. ali istraga protiv Alena nije dala rezultata. Međutim, optužbe je ponovio njen brat Ronan Farou u eksplozivnom tekstu u „Njujorkeru“ pretprošle godine. Tvrdnje Dilan da ju je, kada joj je bilo sedam godina, reditelj i glumac seksualno zlostavljao opet su preplavile medije kada je prošle zime HBO emitovao dokumentarni serijal „Alen protiv Farou“.

Ne samo što niko nije hteo da objavi njegove memoare, već je i Amazon studio otkazao ugovor za četiri filma vredan 68 miliona dolara, a rediteljeva ostvarenja gotovo niko u Americi ne želi da distribuira već se uglavnom prikazuju u Evropi i još ponekim zemljama sveta.

No, dok je razgovarao sa svojim kolegom Vudi Alen se nije dotakao ove pipave teme. Umesto toga, objasnio je kako ne gleda striming servise, već se drži televizije, gde gleda naročito košarkaške utakmice Njujork Niksa. I vesti. Ali čak ni za to nema previše vremena…

Foto: INSTAGRAM / Planet / Profimedia

Holivudske legende koje su se skupile, doduše u onlajn svetu, obe su, opravdano ili ne, već neko vreme na stubu srama. Ne samo Vudi Alen. I Alek Boldvin se trenutno suočava sa nekoliko sudskih procesa zbog incidenta koji se desio prošle godine na snimanju filma „Rust“, kada je iz nehata usmrtio snimateljku Halinu Hačins i ranio reditelja Džoela Souzu. Holivudski glumac je i dalje predmet istrage koju sprovodi kancelarija šerifa okruga Santa Fe.

Povod za onlajn intervju bilo je objavljivanje Alenove nove knjie, prve posle memoara „Apropo ničega“, koji su na „jedvite jade“ ugledali svetlost dana, s obzirom da su mu zbog optužbi za seksualno uznemiravanje ćerke Dilan silni izdavači otkazali saradnju. Kod nas su, podsetimo, pod naslovom „Apropo ničega: Autobiografija“ objavljeni u izdanju „Lagune“.

Govoreći o novoj knjizi „Zero Gravity“, koju je opisao kao zbirku humorističkih priča, Vudi Alen je sa svojim mlađim kolegom podelio utiske njegove supruge Sun Ji Previn o njegovim prvobitnim beleškama, jer mu je poručila da ne želi „razvodnjenu i slatkastu knjigu“.

– Pisao sam je sa strastvenom posvetom supruzi. Ali kada je Sun Ji to videla, rekla mi je da „ne smem da pišem te kliničke stvari“. I pride odsečno dodala: „Daj mi nešto bezobrazno!“

Bonus video: Snimci sa mesta nesreće na setu filma Rust

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar